Řidiči stále riskují. Na přejezdech

Řidiči stále riskují. Na přejezdech
Foto Policie ČR
Další fotky: 
Řidiči stále riskují. Na přejezdech

V pátek 5. května proběhla krajská dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na kontrolu řidičů u železničních přejezdů. Policisté při akci kontrolovali respektování dopravního značení na železničních přejezdech a další ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích v souvislosti s železničním přejezdem.

„Za posledních několik let se stále zvyšuje počet nehod na železničních přejezdech. Pokud by řidiči, a nejen oni, skutečně respektovali všechna pravidla, je střet s vlakem zcela vyloučen. V drtivé většině nehod na železničních přejezdech jsou viníky účastníci silničního provozu, kteří vjedou na přejezd v době, kdy to zákon zakazuje,“ říká policejní preventistka Zuzana Slabá s tím, že za loňský rok 2022 bylo v Olomouckém kraji 18 mimořádných událostí na železničním přejezdu, z toho srážku 3 lidé nepřežili.

Na železničním přejezdu řidič nesmí:

Předjíždět další vozidla, otáčet se a couvat.

Ve vzdálenosti 15 metrů před ním a za ním nesmí zastavit a stát.

Nesmí užít dálková světla, mohl-li by být oslněn strojvedoucí vlaku nebo řidič protijedoucího vozidla.

Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

Podle zákona 361/2000 Sb. o silničním provozu ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/hod. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km/hod. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.

„Policista je oprávněn uložit v příkazním řízení pokutu do 2500 korun. Ve správním řízení až 5000 korun. Za přestupek je uloženo 7 bodů. Kdo tento přestupek spáchá v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsíců dvakrát a vícekrát, bude mu uložen zákaz řízení až na 6 měsíců,“ doplnila Slabá. (red)

Poslat nový komentář