Stát bude chtít vědět, kde spíte

Stát  bude chtít vědět, kde spíte
ilustrační foto

 

Stovky tisíc lidí žijí ve skutečnosti jinde, než je jejich trvalé bydliště. Stát chystá zákon, kterým je chce přinutit, aby si dali papíry do pořádku. Celkem nenápadný nový zákon o evidenci obyvatel, který sepsalo ministerstvo vnitra, přinutí k cestě na úřad sta tisíce, možná miliony lidí.  Nabídne ale již před 25 lety zrušenou instituci přechodného pobytu.

Největší změnou dosud neschváleného zákona bude to, že lidé budou muset mít v dokladech uvedené místo, kde skutečně přespávají. Myšlena je mimo jiné kolej, chalupa, léčebna dlouhodobě nemocných, ubytovna zaměstnavatele. Trvalé bydliště bude navíc povinné - dnes totiž existují lidé, kteří ho nemají nikde, protože si ho zrušili.

Změní se také situace nájemníků, kterým majitel bytu zakázal zapsat si u něj trvalý pobyt. Stejně tak skončí přihlašování trvalého bydliště na radnici, kde dnes bydlí 375 tisíc lidí, jen desetinu z nich ale tvoří skuteční bezdomovci. Zbytek se třeba schovává na radniční adrese před exekutory nebo prostě neměl možnost zapsat si trvalé bydliště jinam.

Lidem, kteří se stěhují často, stát ještě nabídne institut takzvaného přechodného bydliště, který už před lety existoval. „Přechodný pobyt jsem měla, když jsem studovala na vysoké škole v Brně a bydlela na koleji. Celkem nechápu, že se to pak změnilo,“ sdělila redakci vlastní zkušenost 50letá Alice. Stejně na tom byla i dnes 75letá Danuše.“Léčila jsem se rok z rakoviny, od května do října jsem bydlela na chalupě na horách, kde je prostředí mnohem čistější, než v Prostějově. Nutno dodat, že mě tam celkem často vyhledávali kontroloři kvůli nemocenské,“smála se.

Podle právničky Gabriely Růžičkové se o uzákonění trvalého pobytu ministerstvo pokouší několik let.“S  trvalým pobytem jsou spojená práva, která sahají až do ústavy a spousty dalších zákonů. Tuším, že by se jich muselo změnit kolem dvou set,“ vysvětlila.

Navrhovaný zákon stanoví poměrně přísné lhůty. Budete mít 15 dní, abyste se po přestěhování nahlásili na úřadě. Každý úřad, který narazí na nějakou nesrovnalost v bydlišti občana, bude mít povinnost ho „udat“. Kdo bude mít doklady v nepořádku, tomu bude hrozit pokuta až 15 tisíc korun. (ČTK,ber)

Komentáře

Je neuvěřitelné, kam sahají drápy zaśtupitele Tomáše Bé, pokud to parlament schválí, bude se to jmenovat jistě LEX JIRKA ŠLAMBOR.

Ten taky bydlí v obci Skalka, avšak pro TP v Prostějově je uvolněným radním za pouhých 54 000 měsíčně drží nad vodou celou slavnou koalici!

 

Poslat nový komentář