Kraj zrekonstruuje další část zámku v Čechách pod Kosířem

Kraj zrekonstruuje další část zámku v Čechách pod Kosířem
ilustrační foto muzeumpv.cz

 

Olomoucký kraj hodlá během letošního a příštího roku opravit další část zámku v Čechách pod Kosířem. Podá proto žádost o podporu z Regionálního operačního programu Střední Morava, který rozděluje část dotací z Evropské unie. Ve čtvrtek o tom rozhodli krajští radní.

Projekt třetí etapy rekonstrukce zámku počítá s obnovou prvního a druhého podlaží jižního a západního křídla objektu. „V prostorách bude umístěno muzeum věnované Josefu Mánesovi a šlechtickému rodu Sylva Taroucca,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil. Peníze budou sloužit například k úpravě podlah, dveří a oken ve všech místnostech, rekonstrukci elektroinstalace a topení i opravě omítek a vymalování.

Náklady jsou odhadovány na 24 miliónů korun. Až 85 procent celkové částky by mohla být zaplacena z evropských zdrojů, zbývajících 15 procent, tedy 3,6 miliónu korun, uhradí Olomoucký kraj. Podle pravidel čerpání dotace musí být celý projekt dokončen v roce 2015.

Dalších 5 miliónů je kraj připraven investovat do mobiliáře. Ten se podařilo zčásti nalézt na různých místech České republiky. Původní vybavení pak doplní repliky nedochovaných předmětů. (red)

Poslat nový komentář