Čechy pod Kosířem výhru nečekaly. Teď jsou krajskou vesnicí roku!

Čechy pod Kosířem výhru nečekaly. Teď jsou krajskou vesnicí roku!
Foto olkraj.cz

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2023 putuje do Čech pod Kosířem. V obci, která je úzce spjatá se zámeckým parkem, hasičským muzeem a Muzeem kočárů, žije více než tisíc obyvatel. Třetí místo získaly Slatinky.  Vyhlášení výsledků krajského kola se uskutečnilo v pondělí 5. června v budově sídla hejtmanství.

Uspět v soutěži Vesnice roku není jenom tak. Přihlášené obce musí splnit řadu parametrů a dokázat, že si titul zaslouží. Každého nominanta navíc prověří speciálně složená komise. „Vítězství v soutěži jsme vůbec nečekali. To, že jsme ocenění získali, je zásluha našich občanů, zejména dobrovolníků. Máme úžasný a bohatý spolkový život, na který se pak vážou investice. To je ten největší poklad,“ řekl po vyhlášení starosta Milan Kiebel.

Kromě zlaté stuhy za vítězství v krajském kole soutěže se Čechy pod Kosířem mohou těšit také na odměnu od hejtmanství v podobě dvou set tisíc korun. Česká Ves na Jesenicku na druhém místě obdrží sto tisíc korun a stejná částka poputuje i do bronzových Slatinek.

Bílou stuhu za činnost mládeže získaly Vrchoslavice, kterým komise udělila i Fulínovu cena za nejkrásnější květinovou výzdobu.  Cenu se speciálním finančním oceněním OK (ve výši 50 000 korun  získala v kategorii Vesnická knihovna Olomouckého kraje roku 2023 obec Bousín. Ocenění komise (bez finančního ocenění OK) v kategorii Osobnost venkova Olomouckého kraje 2023 zamířila také do Bousína Josefu Julínkovi z Bousína.

 Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže a předání zlaté stuhy se uskuteční ve vítězné obci 16. srpna. Čechy pod Kosířem se navíc zúčastní celostátního kola, jehož vyhlášení se bude konat v září v Luhačovicích. (ber)

Poslat nový komentář