Určický Tvarohový méďa slaví dvacetiny. Cenou Olomouckého kraje

Určický Tvarohový méďa slaví dvacetiny. Cenou Olomouckého kraje
ilustrační foto
Další fotky: 
Určický Tvarohový méďa slaví dvacetiny. Cenou Olomouckého kraje

V nedávné soutěži Výrobek Olomouckého kraje si cenu v kategorii Mléčné výrovky ostatní odnesl Méďa tvarohový s čokoládovou náplní.  Dezert, který firma Antonína Jelínka staršího vyrábí od roku 2003, získal ocenění již po druhé v řadě. Poprvé se tak stalo v roce 2010.

„Méďu vyrábíme podle vlastního receptu. Zakládáme si na tom, že používáme pouze regionální suroviny, mléko, tvaroh, šlehačku, cukr. A čokoládu si děláme sami,“ vysvětlil princip Antonín Jelínek starší.

Není to první ocenění, kterým se pyšní. Tutéž cenu získala lahůdkářská firma v roce 2011 za kynutý knedlík. I ten v Určicích vyrábějí stále. Není divu, jde o velice žádaný artikl. „Recept pochází od mé maminky, která byla vynikající kuchařka. Jsou kynuté, nejsou v nich housky a vaří se ve vodě. Všechno má přesné postupy, jinak se těsto zdrcne a je po parádě,“ smál se lahůdkář. 

Ve stejném roce si Cenu Olomouckého kraje přivezl i za tlačenku, kterou rovněž vyrábí dodnes. I ona je podle receptu starého mistra: „Získal jsem ho kdysi od vynikajícího řezníka a uzenáře, nestora rodu Makovců, bohužel nedávno zesnulého pana Aloise. K její výrobě používáme kvalitní maso právě od Makovců, což je pro mě záruka úspěchu.“

Jen jednu oceněnou dobrotu už si v Určicích   neobjednáte. Vynikající Irenčiny povidlové buchtičky, honosící se titulem z roku 2014, se nepečou. „Pekařka, moje bývalá spolužačka Irenka, šla do důchodu. Recept, který se dědí pro změnu v její rodině, nám sice ponechala, ale my jsme zatím nenašli žádnou dámu, která by je dokázala upéct tak, jako ona,“ posteskl si Antonín Jelínek st.

V bohaté nabídce určické výrobny lahůdek je mnoho specialit, které si nachází cestu k zákazníkům po celé Moravě.   At už jsou to nejrůznější pomazánky, saláty, svačinové polévky či uzeniny nejrůznějších druhů. „Sortiment neustále rozšiřujeme, snažíme se, aby naše nabídka byla pestrá a vybral si z ní každý.  Protože sázíme na osvědčené recepty a kvalitní suroviny, daří se nám to. A já doufám, že si příští rok zase nějakou cenu náš rodinný podnik odnese,“ zakončil Jelínek. (ber)

Poslat nový komentář