Černé skládky ve městě se množí. Navzdory síti kontejnerů

Černé skládky ve městě se množí. Navzdory síti kontejnerů
ilustrační foto MMP

Místo abychom odvezli odpad do sběrného dvora, vytváříme skládky u kontejnerů na komunální nebo tříděný odpad. Příkladem je kontejnerové hnízdo v Sokolské ulici v Prostějově, kde se denně objevují hromady věcí, které lidé již nepotřebují.

„Bydlím kousek od kontejnerů a vím, že je FCC vyváží dvakrát týdně. Chlapi navíc jezdí uklízet binec, který kolem lidé složí. Nejvíce jsou to papírové krabice, ale i odpad ze stavby, staré oblečení. Vždycky se to tam záhadně objeví v průběhu noci,“ posteskla si jedna z obyvatelek lokality.  

Ukládání odpadu mimo nádoby k tomu určené (nebo na sběrné dvory) je přitom přestupkem, kde hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

„Jen v letošním roce zjistili strážníci více než tři desítky případů černých skládek a zjistili původce, přibylo také případů, kdy lidé odkládají odpad pouze ke kontejnerům, místo toho, aby využili sběrné dvory. Jedná se zejména o papírové krabice, plasty, dokonce lednici. Odpad se zde hromadí a znečišťuje veřejné prostranství. Někdy přitom stačí například papírové krabice sešlápnout, aby se odpadu do kontejneru vešlo víc,“ říká strážník Tereza Greplová s tím, že mnoho míst včetně těch, která jsou opatřena kontejnery, je monitorováno kamerovým systémem a mobilními kamerami. Díky těmto záznamům se podařilo zjistit osoby podezřelé z těchto přestupků.

Magistrát znovu apeluje na občany, aby před uložení do kontejnerů papírové krabice roztrhali či sešlápli a plastové láhve zmačkali. K odložení jiného druhu odpadu pak slouží dva sběrné dvory v katastru města Prostějova. (ber)

Poslat nový komentář