VÍME PRVNÍ: Němčice n/H protestují proti novele zákona

VÍME PRVNÍ: Němčice n/H protestují proti novele zákona

Poslanci z řad TOP 09 a Starostů přišli s návrhem novely zákona o odpadech, která má tvrdě postihnout obce, v jejichž katastru jsou skládky odpadu. Na Prostějovsku se to týká zejména Němčic nad Hanou, jež mohou přijít o desítky milionů korun ročně ze svého rozpočtu.
Obce provozjící skládky na svém katastru dostávají finanční kompenzace za ukládání odpadů, v současné době je to 500 korun za tunu odpadu. Novela zákona o odpadech by poplatek za ukládání odpadu snížila nebo zrušila. Například na skládku u Němčic nad Hanou navezla společnost Sita Brno za loňský rok víc než 40 tisíc tun odpadu, do městského rozpočtu přibylo kolem 24 milionů korun.
„Když už máme za humny skládku a to i nebezpečného odpadu, chceme za to peníze. Věnujeme je na zlepšování životního prostředí, což se nám za posledních pět let daří. Mimo jiné jsme zrekonstruovali řadu ulic včetně centra města,“ uvedla starostka Němčic nad Hanou Ivana Dvořáková.

Tendence státu zavírat skládky a budovat spalovny se dotčeným obcím nelíbí, přišly by o finanční kompenzace. Právě Němčice nad Hanou jsou jedním z iniciátorů petice proti novele zákona o odpadech a zrušení kompenzačních poplatků. Nově vytvořený petiční výbor obcí, které provozují skládky, má zastupovat obce při jednáních s vládou ve věci zmírnění finanční ztráty a zachování kompenzačních poplatků v nezměněné výši.
(jap)

Poslat nový komentář