Plumlov slibuje kanalizaci už dvacet let

Vybudování kanalizace je jednou z nejdůležitějších záležitostí každé obce. Někde jsou už všechny opravy hotové, jinde zase čekají na dotace nebo na vypracování projektu. V Plumlově a jeho přidružených obcích, jako jsou Soběsuky, Žárovice a Hamry, čekají na kanalizaci už dvacet let.

"Když jsme dům před asi sedmnácti lety koupili, bylo nám řečeno, že kanalizace zde bude do dvou let maximálně. No a vidíte to, teď uběhla dlouhá doba a pořád se nic neděje," postěžovala si obyvatelka Žárovic. Město Plumlov má kanalizaci vyřešenou v centru a v části Soběsuk, zbytek však leží ladem. Nedávno procházel všemi místy projektant, který se lidí ptal, kde že se to v budoucnu bude moci připojit na společnou kanalizaci. Obyvatelům svitla naděje. Další půl rok od slibovaného budování se ale stále nic neděje. "Ano, první projekt byl vypracován asi před dvaceti lety. Nemůžeme všecho dělat hned. Čekali jsme na přislíbení dotace. Momentálně je projekt ve fázi, kdy se nám podařilo prodloužit stavební povolení pro zbytek Plumlova, Soběsuky a Žárovice. Vždycky se musí udělat to, na co jsou peníze. Například kanalizace a ostatní práce v celém Plumlově vyšly na devadesát milionů korun. O dotace jsme přitom žádali tři roky po sobě a neúspěšně," uvedl starosta Plumlova Adolf Sušeň, který také dodává, že Hamry budou vzhledem k složitější situaci samostatným projektem. S podobným problémem se potýká i Brodek u Prostějova, kde na kanalizaci čekají také už několik let. "Žádost o dotace na tento projekt jsme podávali již dvakrát a pokaždé neúspěšně. Projektová dokumentace je sice hotová, ale věc se stále zdržuje kvůli změnám na Ministerstvu životního prostředí. Jedná se o kanalizaci pro Brodek u Prostějova a Sněhotice, snad se vše rychle vyřeší," povzdechla si místostarostka Brodku Hana Oulehlová.

Bonbónek na závěr
Plumlov se dočkal vytouženého bankomatu. Ten se měl původně instalovat již včera, ale kvůli nečekaným potížím se práce přesunuly na příští týden. Po dlouhých letech, kdy si občané nemohli své peníze vybrat v místě bydliště, se tato položka může konečně z pomyslného seznamu vyškrtnout.

(haž)

Poslat nový komentář