Starostové měst a obcí táhnou na Prahu

Starostové měst a obcí táhnou na Prahu

Starostové malých měst a obcí z celé republiky budou ve středu 21. září hromadně protestovat před Úřadem vlády v Praze za odstranění diskriminace ve financování měst a obcí ze sdílených daní. Chtějí podpořit novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která právě prochází ve vládě schvalovacím procesem a která by měla alespoň částečně nespravedlivé rozdělování zmírnit.
Hromadná deklarace má přimět vládní koalici ke schválení novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD) a zlepšit finanční situaci v menších městech a obcích. Iniciativa představitelů samospráv navazuje na několikaleté úsilí Sdružení místních samospráv, které podporuje změnu v přerozdělování daňových výnosů.
„Jen z Olomouckého kraje vyrazí ve středu ráno do Prahy pět autobusů. Za spravedlivé financování venkova budou demonstrovat starostové z celé republiky, všem nám jde o zlepšení života malých měst a obcí. Setkáme se před Úřadem vlády a předáme premiérovi Nečasovi dopisy, petice, argumenty na podporu změny zákona,“ potvrdila starostka Držovic Blanka Kolečkářová. Už minulý týden se sešlo na 120 starostů z Olomouckého kraje v Litovli při řešení stejného problému. Sepsali dopis a odeslali jej spolu se symbolickým klíčem vyrobeným z tvarůžků premiéru Nečasovi. Klíč zvolili jako symbol důvěry a vyjádřili důležitost problému financování malých měst a obcí. Venkov živoří na úkor čtyř velkých měst a to chtějí starostové alespoň nepatrně napravit. Schválení novely zákona o RUD je šancí, jak narovnat diskriminační rozdíl mezi příjmy čtyř sídelních měst v čele s Prahou a podpořit finance víc než 6 tisíc měst a obcí.
(jap)

Poslat nový komentář