Eva Mlčochová ze Seloutek okouzlila posluchače rozhlasu kozičkovým dezertem

Eva Mlčochová ze Seloutek okouzlila posluchače rozhlasu kozičkovým dezertem
Foto Český rozhlas
Další fotky: 
Eva Mlčochová ze Seloutek okouzlila posluchače rozhlasu kozičkovým dezertem

V neděli vyvrcholil ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu pátý ročník kulinářské soutěže Pochoutkový rok. Na velké finále bylo do pražského Divadla U Hasičů pozváno všech 30 soutěžících se svými rodinami a blízkými.  Uspěla i paní Eva Mlčochová ze Seloutek, která posluchačům nabídla unikátní kozičkový dezert.

Během finále Pochoutkového roku předal ředitel Sekce generálního ředitele Českého rozhlasu Jan Menger vítězce posluchačské ceny Evě Mlčochové za její kozičkový dezert poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 000 Kč. Paní Mlčochová plakala dojetím, protože si nedovedla představit, že by mohla vyhrát. Všem také doporučila, aby si zkusili připravit tento jednoduchý recept z plodů černého bezu, který se naučila od své tchýně. Ta jej dělávala pokaždé, když na konci léta dozrávaly plody černého bezu, kterému na Hané neřeknou jinak než „kozičky“. Všem moc chutná, a tak se v rodině dělává dodnes.

Recept na kozičkový dezert

Potřebujeme 2 litry koziček – plodů černého bezu, 5 sladkých hrušek, 5 lžic cukru, 5 lžic strouhaného perníku, 500 g tvarohu, 150 g másla, moučkový cukr na posypání.

Do hrnce vložíme otrhaný černý bez, který začneme rozvářet na ohni. Nepodléváme, kuličky bezu pustí šťávu samy.

Mezitím si nastrouháme hrušky, jsou-li měkké, můžeme i se slupkou. Nastrouhanými hruškami pak osladíme a zahustíme rozvařený černý bez.

Přidáme cukr, zamícháme a vaříme do změknutí, až má směs konzistenci marmelády s kousky ovoce. Na závěr dezert zahustíme strouhaným perníkem a necháme to společně krátce povařit.

Směs vlijeme na talíř a necháme lehce zchladnout. Pak kozičkový dezert posypeme měkkým tvarohem (můžeme z něj udělat hezké nočky), pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem. (Zdroj https://regiony.rozhlas.cz/)

Poslat nový komentář