Katka se vydává do královského města Meknes

Katka se vydává do královského města Meknes
ilustrační foto
Další fotky: 
Katka se vydává do královského města Meknes
Katka se vydává do královského města Meknes
Katka se vydává do královského města Meknes
Katka se vydává do královského města Meknes
Katka se vydává do královského města Meknes
Katka se vydává do královského města Meknes

Původně jsem tento výlet měla naplánovaný až na zítřek, ale nakonec jsem se do Meknesu vydala dnes. Úkolem dne totiž bylo zajet na nádraží společnosti CTM a koupit na zítřek jízdenku na noční bus do Agadiru. Přemýšlela jsem, jak to udělat se zavazadly během celého dne (v hostalu by mi je uložili, ale nádraží je totálně mimo medinu a vracet se pro ně po příjezdu z Meknesu se mi nechtělo). Nakonec jsem se rozhodla přesunout další poznávání Fezu právě na zítřek s tím, že zavazadla zůstanou na hostalu, a jelikož z nádraží CTM jezdí busy i do Meknesu, koupila jsem si rovnou lístek, hodinku popila mátový čaj v nádražní kavárně a o půl jedenácté vyrazila na cestu.

Stejně jako včera, i dnes se počasí vyvedlo. Slunečno, příjemných zhruba 15 stupňů. Snídaně v hostalu, kterou mám v ceně, mě taky příjemně překvapila (čekala jsem klasické toasty s marmeládou nebo lívance a místo toho jsem dostala jakousi marockou placku, kousek piškotu, vejce na tvrdo, mandarinku a čaj jsem si mohla nalévat, jak často jsem chtěla).Po cestě do Meknesu, která trvala hodinu, jsem fotila zelenající se krajinu.Na nádraží v Meknesu jsem si hned šla koupit zpáteční lístek. Chtěla jsem jet kolem šesté, ale autobus jel o půl páté a nebo až v osm. Takže jsem se musela spokojit se čtyřmi hodinami ve městě. Nějaký čas jsem probendila naproti nádraží stopováním vhodného autobusu MHD, který jede do mediny. Nakonec mi jeden z řidičů řekl, že mám počkat na číslo 3. Jízdné 3 dirhamy. Během jízdy městem se bus pěkně natřískal, takže, když jsem zahlédla hradby starého města a snad nejslavnější bránu Nan Mansour, musela jsem se probojovavat k východu.

Naproti bráně se rozkládá velké náměstí Lahdim, které je z jedné části lemované obchůdky a restauracemi. Vydala jsem se přes bránu na náměstí Lalla Awda a odtamtud došla k mauzoleu věhlasného krále Moulaye Ismaila. Zrovna byla návštěvní pauza, tak jsem v nedalekých turistických informacích vyfasovala mapu a zjistila, že mauzoleum otevřou ve tři. Vrátila jsem se zpět na náměstí Lahdim a odtamtud se vydala na průzkum uliček staré mediny. Našla jsem medrasu Bouanania, kde jsem se za poplatek 10 dirhamů mohla projít. Uličkami jsem pak došla opět na Lahdim a protože se hlad hlásil o slovo a do otevření mauzolea zbývala hodina, nechala jsem se zlákat naháněčem a sedla do jedné z restaurací a poručila si chawarna s hranolkami (wrap) a jablečný džus. Místo klasického džusu mi donesli mléčný koktejl s jablečnou příchutí. Chutnal opravdu po mléku. Na náměstí se usadil zaklínač hadů a začal hrát na trubku. Opravdu působivá atmosféra. Číšník si k ceně započítal 10 dirhamů za servis.

Pak jsem se opět vydala k mauzoleu. Už bylo otevřené. Prošla jsem několika nádvořími a došla ke dveřím mauzolea, kde jsem se musela zout a mohla dovnitř. Uprostřed zdobené místnosti byla kašna a okolo ní sloupy. Moc pěkné místo. Samotná místnost mauzolea byla hned vedle, ale nevěřící do ní neměli přístup. Protože do odjezdu zbývala necelá hodina, rozhodla jsem se chytit MHD, jenže číslo 3 nikde, tak jsem mávla na petit taxi. Tentokrát to bylo s tachometrem. K nádraží mě to přišlo na 8 dirhamů.

 Zpět ve Fezu jsem byla o půl šesté a k hostelu jsem se nechala odvézt dalším taxíkem. I tento použil tachometr a kupodivu mě cesta přišla na 15 dirhamů. Ráno si řidič řekl bez tachometru o 20 dirhamů.

Dnes mě čeká opět večeře na hostalu. Koupila jsem si ji už ráno, aniž bych věděla, co bude. Určitě něco dobrého. Hlad bude určitě.

Jinak - spalo se mi skvěle. I když tu mají tlusté deky, jsem ráda, ze jsem si s sebou vzala i spacák. Začíná se mi to tu čím dál tím víc líbit.

Vaše Katka

 

Poslat nový komentář