Ohlašovací povinnosti se pro soukromou i veřejnou sféru odkládají o tři měsíce, vzkazuje ČIŽP

Ohlašovací povinnosti se pro soukromou i veřejnou sféru odkládají o tři měsíce, vzkazuje ČIŽP
ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) požádalo s ohledem na nouzový stav o pardon instituce, které ze zákona ukládají sankce. Blíží se totiž termíny, do nichž má mnoho soukromých i veřejných subjektů povinnost ohlašovat příslušným úřadům některé skutečnosti týkající se životního prostředí, například roční zprávy o plnění povinností zpětného odběru elektroodpadu, baterií a pneumatik a další souhrnné údaje podle zákona o odpadech či množství některých specifických znečišťujících látek vypuštěných do ovzduší atp. (tzv. ohlašovací povinnost). Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) této žádosti vyhoví.

„Plně souhlasíme s vyjádřením ministra životního prostředí, že v současné nelehké situaci nejsou mnohé subjekty, ať ze soukromé, či z veřejné sféry, schopny z objektivních důvodů splnit řadu administrativních povinností v zákonem stanoveném termínu. ČIŽP nebude ukládat sankce subjektům, kterým se nepodaří v zákonné lhůtě učinit ohlašovací povinnost a při zjištění nesplnění těchto povinností, které dopadají na subjekty v měsících březen a duben 2020, bude postupovat v souladu s žádostí MŽP,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

V praxi to znamená, že subjekty (typicky průmyslové provozy, živnostenské provozovny, ale i školy nebo obce) mají na splnění ohlašovací povinnosti o tři měsíce navíc. (Zdroj ČIŽP)

Poslat nový komentář