Vandalové poničili ochráncům naučnou stezku podél Hloučely

Vandalové poničili ochráncům naučnou stezku podél Hloučely
ilustrační foto
Další fotky: 
Vandalové poničili ochráncům naučnou stezku podél Hloučely

Ochránci přírody z prostějovského Ekocentra Iris vyzývali veřejnost ke sbírání odpadků na Hloučele.

„Zatím jsme jako jediný viditelný počin zaznamenali, že nám někdo posbíral - zničil polovinu naší vyvěšené stezky Podél říčky Hloučely II. A to mezi Olomouckou a Močidýlky. Papíry jsou pryč, naházené ve vodě anebo úplně zmizely. Co na tom, že jsme se na přípravě docela nadřeli.... A k tomu čerstvě rozbitá cedule v parčíku na Říční,“ zlobí se Eva Zatloukalová. (red)

Komentáře

Myslíte jako městskou policii? Tak tu snad statutární město ani nemá ne? Nebo snad ano? Jestli ano, tak zřídit cyklohlidky a korzovat po hloučele tam a zpět(nejen korzovat, ale i vynucovat pořádek a řád hned bude lépe.

Já bych byl osobně raději, kdy se ochrana přírody věnovala ochraně přírody. Ne zatloukání dalších cedulí a hřebíků do kmenů stromů pod názvem "naučná stezka". Nemám dojem, že "naučná stezka" tohoto typu je "strašně potřebná věc". (Nemám nic společného s jejím ničením.)

Byl bych rád, kdyby přestalo asfaltování cestiček, a opuletní vyrábění cyklostezek.

Byl bych rád, kdyby Iris chránil stromy. Kdyby se postaral o to, aby se zastavilo čím dál rychlejší kácení stromů po celém Prostějově.

Byl bych rád, kdyby namísto miliard na New Green Deal (nový zelený úděl) se peníze dávaly na skutečnou ochranu přírody. Ne na fotovoltaiky; biopaliva; elektroauta; větrné elektrárny; emisní povolenky; protesty proti atomovým a uhelným elektrárnám; nebo přivazování ekologů ke stromům, aby se o to více mohl šířit po všech českých lesích kůrovec.

Co ovšem čekat v okamžiku, kdy ikonou ekologie se stává holka ze Švédska chodící za školu, mající široké spektrum mentálních poruch včetně autismu. Dokonale to ilustruje, jak dnes vypadá ekologie, kam se to míří.

Až se ochrana přírody stane zase ochranou přírody - a přestane se v ní blbnout - rád přiložím ruku k dílu. Takto to dělám soukromě, a zdůrazňuji všem, že s ekologickými organizacemi včetně Irisu nemám naprosto nic společného. Já totiž chci chránit přírodu, ne ekologicky šílet a blbnout.

Chodím na Hloučel až k Pivovarskému rybníčku téměř denně, neboť Hloučela je moje srdeční záležitost ještě z dob mládí.
Dřív nebyl problém, vzít igelitový pytel a cestou posbírat pár pohozených pet lahví.Dnes bych na odpad musela mít celý kontejner.
Bezdomovci na zimu někam přesídlili, ale neskutečný nepořádek zůstal včetně promáčených hnijících dek, v nichž je pravděpodobnš plno spor plísní a možná i přeživších parazitů.Tohle měly uklidit technické služby, ne při úklidové akci děti.
Ale aby nepořádek nebyl jen na bezdomovcích. V křoví leží vyhozená stará automatická pračka.Tu si tam asi bezdomovci nepřivezli, aby si ji napojili na vodu z Hloučele.Kousek dál vyhozená hromada hraček včetně dětských panenek.
O zaneseném bahnem a odpadky Pivovarském rybníku město již několikrát psalo v tisku, jak se bude revitalizovat - a pořád nic.
Občas tam vidím naši zlatou mládež, která má všechna práva a žádné povinnosti, jak se baví rozbijením prázdných lahvi od vína o stěny garáží.Zato jsem na Močidýlkáh neviděla projít jediného policajta.
A podle rčení , že čert se.. vždy na větší hromadu, kde je jednou velký nepořádek, bude přibývat další. Kde se vyskyrují naši mladí vesměs zhulení vandalové, je předpoklad, že zničí práci jinýh.
Toto už je v kompetenci radnice,jak pro slušné občany zabezpečí ten zbylý kousek přírody, který naše město má.Peníze, na profesionální sport se vždy najsou.Ale, když se tam chce člověk jen proběhnout, nebo míň pohyblivý důchodce jen projít na čerstvějším vzuchu, tak mezi odpadky ho to většinu odradí.
A tak se ptám , co pro to radní konečně udělají ?

Erika Bábková

Cesta kolem Močidýlek je cesta hrůzy- neskutečný nepořádek po bezdomovcích, lejno na kadém kroku, za garážemi se občas povalují mladí feťáci.
A policie tak maximálne sedí v autě na Říční u OBI.
A vy se divíte, že to někdo poničil?
Zvlášť teď v době kovidu je Hloučela jediným místem, kam občané mohou na procházku. Město chce na Hloučeli vemožné atrakce, na bistrech se i přes zákaz vesele pije shromažďuje, prozpěvuje, ale kontrola nikde.
AŤ v první žadě Iris apeluje na radní,aby tuto trasu policie pravidelně kontrolovala.

Poslat nový komentář