Smolný víkend pro cyklisty

Smolný víkend pro cyklisty
ilustrační foto ZZS

Během pátku a soboty došlo na silnicích Prostějovska k pěti nehodám cyklistů. Jednoho z nich transportoval do nemocnice s těžkým poraněním hlavy vrtulník.

Nejzávažnější následky přinesla již ta první, ke které došlo v pátek 24. června, krátce po šesté hodině ráno. „Osmačtyřicetiletý cyklista z dosud přesně nezjištěných příčin při jízdě obcí Čelechovice na Hané v mírné pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a upadl na komunikaci. Při pádu si dle lékaře způsobil těžké zranění na hlavě. Leteckou záchrannou službou byl přepraven do Fakultní nemocnice v Olomouci,“ informoval o první nehodě policejní mluvčí František Kořínek s tím, že dechová zkouška nemohla být vzhledem ke zranění provedena a byl nařízen odběr krve. Příčiny havárie se vyšetřují.

V tentýž den došlo ve 14:15 hodin ve Vrbátkách k dopravní nehodě cyklistky s osobním automobilem. „Pětačtyřicetiletá cyklistka při najíždění na hlavní komunikaci u železničního přejezdu, nerespektovala dopravní značku Dej přednost v jízdě a narazila do pravé strany projíždějícího osobního automobilu značky Opel. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklistky, které bylo ošetřeno v prostějovské nemocnici", komentoval druhý případ mluvčí. Výše škody byla vyčíslena na 20 tisíc korun, alkohol byl u obou řidiček vyloučen provedenými dechovými zkouškami. Přestupek cyklistky policisté vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši 500 korun.

S osobním vozem se střetla jiná cyklistka v sobotu v osm hodin v Plumlovské ulici v Prostějově. „Sedmdesátiletý řidič osobního Chevroletu se na okružní křižovatce s ulicemi Anglická a Josefa Lady střetl s pětapadesátiletou cyklistkou, která jela stejným směrem uprostřed jízdního pruhu. Řidič s automobilem jel vpravo vedle cyklistky, když ta chtěla odbočit do Anglické ulice. Došlo k bočnímu střetu pravého boku cyklistky s levým bokem automobilu,“ komentoval třetí nehodu Kořínek. Následkem střetu upadla žena na vozovku a utrpěla lehké zranění. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen provedenými dechovými zkouškami. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního vyšetřování.

V sobotu před sedmnáctou hodinou jel šestatřicetiletý cyklista po cyklostezce mezi obcemi Prostějov a Kostelec na Hané. Při projíždění pravotočivé zatáčky si chtěl úsek zkrátit a vyjel mimo cyklostezku do vyježděné stezky v trávě. Při najíždění zpět na cyklostezku nezvládl řízení svého bicyklu a upadl na zem. Po pádu zůstal ležet v bezvědomí na zemi. První pomoc mu poskytla jeho přítelkyně, která jela před ním. U muže byla provedena dechová zkouška, která byla pozitivní s výsledkem 2,57 ‰ alkoholu v dechu. Ke škodě na majetku nedošlo. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního vyšetřování.

K poslední nehodě došlo v sobotu po devatenácté hodině v Prostějovské ulici v Mostkovicích, kde se střetl osobní Renault s cyklistou. „Šestadvacetiletá řidička dle svých slov vlivem oslnění sluncem, přehlédla odbočujícího dvaašedesátiletého cyklistu. Muž při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění,“ dodal Kořínek. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen provedenými dechovými zkouškami. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního vyšetřování. (red)

Poslat nový komentář