Jana Horáková kvůli údajnému dopingu nejede na olympiádu

Jana Horáková se svou sbírkou trofejí na archivním snímku
Jana Horáková se svou sbírkou trofejí na archivním snímku

Devětadvacetileté bikrosařce Janě Horákové z cyklistického oddílu SKC Prostějov se rozplynul sen o účasti na olympiádě v Londýně. V den nominace bylo definitivně rozhodnuto o jejím trestu za dopingový nález z loňského mistrovství světa. Jana se hájí tím, že nedopovala, za pozitivní nález může podezřelé maso.

Od loňského září, kdy jí při mistrovství světa ve fourcrossu byla zjištěna v moči anabolická látka clenbuterol, vedla právní bitvu, neúspěšně. Ve čtvrtek arbitrážní soud v Lausanne Horákové potvrdil dvouletý trest zákazu činnosti. „Detailně jsme rozebírali jídelníček, stravovací i picí návyky. Je technicky nemožné získat konkrétní kusy potravin, které člověk požil,“ uvedl dnes Martin Kalabis, Horákové právní zástupce pro Deník Sport.

Mezinárodní cyklistická unie tuto možnost připustila, její pravděpodobnost je však mizivá. Kalabis upozorňuje na nízké procento testovaného masa a tvrdí, že velké obchodní řetězce často ve snaze po snížení nákladů nakupují někdy v podezřelých oblastech.

Jana Horáková si při své obhajobě nechala k laboratorní analýze odebrat čtyři vzorky vlasů. „Analýza vlasů prokázala, že v těle slečny Horákové se neobjevil clenbuterol v terapeutické a vyšší dávce,“ řekl Kalabis. Podle něj tak nemohlo dojít ke zvýšení výkonnosti. Arbitrážní rozsudek však již nelze zvrátit, proti dvouletému zákazu činnosti není možné odvolání.

(red)

Poslat nový komentář