Nemocnice Prostějov zve dárce krve na tradiční oslavu jejich svátku

Nemocnice Prostějov zve dárce krve na tradiční oslavu jejich svátku
ilustrační foto nemocnice Prostějov

Čtrnáctý červen patří tradičně všem lidem, kteří darují bezplatně svou krev, aby tak pomáhali jiným. Je totiž Světový den dárců krve. A k jeho oslavám se opět připojuje i Nemocnice  Prostějov, která nabídne dárcům krve a krevních složek tematicky zaměřený odběrový den s odměnou. Všichni dobrovolní dárci krve si tak budou moci v úterý 14. června z odběrové místnosti odnést kromě dobrého pocitu z ušlechtilého činu také dobroty k snědku a chybět nebude ani soutěž o hodnotnou výhru.

„Oslava Světového dne dárců krve je neodmyslitelnou součástí našeho každoročního programu a moc se těšíme na každého dárce, který s námi tento den stráví. Zejména bychom byli rádi za všechny nové prvodárce, ale samozřejmě jsme neskutečně vděční i za všechny pravidelné dárce, kteří jsou k dispozici vždy, když je jejich krev potřeba,“ říká Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Prostějov.

V rámci oslav Světového dne dárců krve bude na transfúzním oddělení Nemocnice Prostějov připravena pro všechny příchozí odměna v podobě dobrot k snědku a zároveň se každý dárce krve bude moci zapojit i do soutěže o chytré hodinky Samsung.

Zájemci o darování krve mohou přicházet 14. června v čase od 6 do 8 hodin, objednaní dárci plazmy v čase od 9 do 11 hodin. „Vítáni jsou jak pravidelní dárci, tak i prvodárci jakýchkoliv krevních skupin. Po pandemickém období pociťujeme stále významný pokles počtu dárců i počtu odběrů. Zejména aktuálně potřebujeme dárce s negativním Rh faktorem, tedy majitele krevních skupin A-, B-, 0-, AB-,“ prozrazuje Lukešová s tím, že během blížících se prázdnin lze očekávat zvýšený počet úrazů souvisejících s letními aktivitami, a tudíž i zvýšenou poptávku po krevních transfuzích.

Pravidelní dárci krve se k darování musejí předem objednat na telefonním čísle 582 315 210 nebo e-mailem na transfuzka@npv.agel.cz, prvodárci se mohou dostavit rovnou, i bez předchozího objednání.

Světový den dárců krve vyhlašuje společně Světová zdravotnická organizace (WHO), Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnosti transfuzního lékařství. Cílem akce je přitom ocenit a vyzdvihnout ochotu těch, kteří dávají část sebe sama pro zdraví či život druhého.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 65 let. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu. (Zdroj Nemocnice Pv)

 

Poslat nový komentář