V Prostějově by měl znovu začít fungovat parlament mladých

V Prostějově by měl znovu začít fungovat parlament mladých
Foto Sportcentrum DDM Prostějov

Minulý týden se v tělocvičně Sportcentra DDM na Vápenici konalo úvodní setkání fóra mladých, na které prostějovské základní školy a některé střední školy vyslaly své zástupce v celkovém počtu cca 60 studentů.

Cílem úvodního setkání bylo zjistit zájem mladých o obnovení činnosti parlamentu mladých a možnosti setkávat se nad zajímavými tématy (např. správa města, investice, rozvoj Prostějova) a o zavedení participativního rozpočtu do škol.

Do roku 2014 ve městě pracovalo zastupitelstvo dětí a mládeže a plánuje se obnovení tohoto „tělesa“. 

Pro přítomné byla připravena nejprve trocha teorie z oblasti historie bývalých zastupitelstev dětí a mládeže a průřez činností a aktivit tohoto uskupení. Dále studentům byly představeny základy a principy participativního rozpočtu ve městě Prostějov a na brněnských školách.  Následně se konaly workshopy, kde se studenty pracovali zaměstnanci magistrátu a Sportcentra DDM. Studenti rozděleni do skupin navrhovali například projekty participativního rozpočtu, další skupina se zabývala tématem Do školy NE autem – Bezpečně do školy (včetně zpracování pocitové mapy) a poslední část mladých lidí řešila otázky školské samosprávy či pravidla nového studentského parlamentu. Každý měl možnost se vyjádřit ke všem připraveným tématům.

Závěrem studenti stručně prezentovali své konkrétní náměty. Dopolední setkání s mládeží bylo velmi inspirativní, většina projevila kreativní myšlení nad úpravami veřejného prostoru a zájem o činnost v parlamentu mladých. (red)

Poslat nový komentář