Kulturní dění v Němčicích n/H ožívá opět Divadelními pátky

Kulturní dění v Němčicích n/H ožívá opět Divadelními pátky
Snímek z archivu

V Němčicích nad Hanou vrcholí 5. sezóna Divadelních pátků. Tato již tradiční akce je jedinečnou kulturní přehlídkou, kdy jsou páteční večery v sále kina OKO věnovány představením ochotnických divadel.

Divadelní pátky pořádá Město Němčice nad Hanou společně s místním divadelním spolkem Na Štaci a MAS na cestě k prosperitě o.s. Milovníci divadla měli možnost shlédnout na podzim loňského roku již trojici představení, další tři ochotnická divadla se představí v průběhů měsíce ledna až března. Dramaturgie Divadelních pátků vybrala zajímavé hry světových autorů v podání amatérských souborů z Čech i Moravy. Všechna představení probíhají v multifunkčním kině OKO, vstupné na jednotlivá představení je 70,-Kč. První z trojice představení tohoto roku je na řadě v pátek 20. ledna, kdy se od 19.00 jodin ve hře Na ocet D. Churchilla představí ochotníci z Divadelního spolku Kroměříž. 

Divadelní sezóna v Němčicích nad Hanou vyvrcholí již tradičním festivalem Hanácký divadelní máj.   

 

O souboru Divadelní spolek Kroměříž:

Divadelnictí v Kroměříži má dlouhou a bohatou tradici trvající již více jak 150 let. Z nejbližší historie je možné zmínit, že soubor se sedmkrát účastnil Jiráskova Hronova, řada „ochotníků“ skončila na profesionálních scénách. Soubor má 37 členů a je poměrně mladý (věkový průměr 29 let). Každý rok se snaží nastudovat minimálně dvě až tři divadelní představení. Nesmazatelným úspěchem novodobé historie souboru byla účast „Jeptišek“ na celostátní přehlídce Jiráskův Hronov. Soubor v roce 1996 ukončil spolupráci s Domem kultury Kroměříž, který byl jeho dlouholetým zřizovatelem a stal se občanským sdružením.

 

O hře Na ocet:

Hru Na ocet napsal Donald Churchill původně pro televizní stanici ITV, kde měla premiéru roku 1978. A poprvé na jevišti se objevila v divadle Ungelt 2001. Příběh je prostá, jímavá komedie o dvou velkých smolařích se zajímavým osudem a s docela nadějným koncem. V maličkém bytě jednoho z nich se náhodně setkají dva takřka osamělí lidé – Jane a Mike. Mikova mezní životní situace vtáhne Jane do jejího řešení. Změní láska jejich životy k lepšímu nebo jim je ještě více zamotá?

(jap)

Poslat nový komentář