Skautské kuře si opět píplo o příspěvek

ilustrační foto
ilustrační foto

I letos se v období Velikonoc rozběhli skautíci po náměstích a ulicích Prostějova v doprovodu  kulaťoučkého žluťoučkého kuřete s červenobílým záchranným kruhem, které je maskotem celostátní veřejné sbírky „Pomozte dětem!“. Za příspěvek do kasiček jedné z nejznámějších sbírek v Čechách nabízeli malovaná vejce či žlutá kuřátka.

Někdo vysypal z portmonky mince, někdo přidal víc. Přispěl každý, kdo není lhostejný k osudu postižených, zanedbávaných nebo ohrožených dětí. Nastřádaná korunka ke korunce vydá na pěknou sumičku a tak se stala sbírka Velikonoční skautské kuřátko významným příspěvkem akce Pomozte dětem! Jde o to získat peníze pro děti, ale také o solidaritu a ochotu lidí věnovat na dobrý účel alespoň malou sumu peněz. Podobných sbírek je hodně, takže je někdy složité se v nich vyznat. Ale pokud poslouží potřebným, pak nikdo nelituje několika mincí.

„Akce se zrodila tady v Prostějově, kdy jsme jen sami pro sebe v oddílech vyráběli kuřátka na velikonoční stůl. Světlušky a vlčata zhotovili na deset tisíc kuřátek ze skořápek a vatových kuliček. Pak se postupně zapojily oddíly i z ostatních měst v celé republice,“ vysvětlila vedoucí skautského oddílu a jedna z organizátorek Eva Dudíková. Skautské kuře pomáhá svým vrstevníkům – dětem se zdravotním postižením, zanedbávaným, osamoceným nebo ohroženým. 

Každoroční velikonoční skautská sbírka je součástí celostátní veřejné sbírky „Pomozte dětem“, která je stálicí mezi charitativními sbírkami. Letos se uskutečnil 14. ročník a stejně jako v minulých letech i ten letošní vyvrcholil večerním televizním programem o velikonočním pondělí, kde účinkovala řada známých umělců. V přímém přenosu pak nabíhaly na konto sbírky dary formou smsek, dmsek i předáváním šeků. Na konci programu bylo na kontu sbírky „Pomozte dětem“ kolem 11 milionů korun. Sbírka však probíhá až do června, takže přispěvatelé mají ještě možnost věnovat na dobrou věc další finanční obnosy. 

Vloni se vybralo 15,7 milionů korun, které byly rozděleny ve veřejném výběrovém řízení na základě regionálního principu. Do projektu přispěla i prostějovská tenisová hvězda Petra Kvitová, předala pořadatelům sbírky šek v hodnotě 10 tisíc dolarů. Tuto sumu získala jako ocenění v anketě Srdce Fed Cupu.     

(jap)

Poslat nový komentář