Potravinářská inspekce zakázala potravinu s anabolickým steroidem!

Potravinářská inspekce zakázala potravinu s anabolickým steroidem!
Foto SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila úřední kontrolou nebezpečný doplněk stravy Brawn Nutrition TREN, dietary supplement, 90 caps – v balení 90 kapslí a s označením data minimální trvanlivosti: Exp 01.22.

Analýza v akreditované laboratoři SZPI prokázala v kapslích přítomnost nepovolené látky 4,9-estradien-3,17-dion, také známé pod názvem Dienedion. Jde o syntetický, anabolicko-androgenní steroid. Analýza uvedenou látku zjistila v množství 28 606 miligramů na kilogram (mg/kg).

Vzhledem k prokázání přítomnosti anabolického steroidu nelze uvedený doplněk stravy považovat za bezpečný a inspekce proto uložila prodejci, aby jej v souladu s evropským nařízením 178/2002 neprodleně stáhnul z distribuce a informoval své odběratele.

SZPI závadnou šarži doplňku stravy odebrala prostřednictvím eshopu www.prohormony-sarms.cz, jehož provozovatelem byla ke dni kontroly dle zde uvedených obchodních podmínek společnost PhSarms s.r.o. se sídlem v Praze. Dodavatelem předmětné potraviny je dle průvodní dokumentace společnost JS Supplements Jadwiga Szwed, Sobierajska 12/3, 04-807 Warszawa, Polsko.

Počet balení, která se případně mohou nacházet v tržní síti, jsou v současnosti předmětem šetření.

„SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži doplňku stravy doma, aby ji nekonzumovali,“ přidal upozornění mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Potravinářská inspekce informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a zahájí správní řízení o uložení pokuty. (red)

 

Poslat nový komentář