Ministr dopravy se vyjádřil k radarům v Prostějově

Ministr dopravy se vyjádřil k radarům v Prostějově
Ministr dopravy Pavel Dobeš

Ministerstvo dopravy řeklo konečně jasné slovo. Soukromá firma nemůže měřit rychlost a nakládat s daty z radarů. Ministr přirom cituje kauzu Prostějov.

Neustále probíhají spekulace o tom, kdo smí měřit rychlost a kdo ne. Některá města a obce si najímají soukromé subjekty k měření rychlosti. Podle ministerstva však takový způsob nemá v zákonech oporu. 

Podle právní legislativy mohou měřit rychlost pouze příslušníci státní či obecní policie. Takovým posledně známým případem je kauza města Prostějov. Jak uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš, proběhl tady státní odborný dozor, který jednoznačně konstatoval, že soukromá firma nemůže měřit rychlost a nakládat s daty z radarů.

Na základě tohoto případu se rozhodli ministerští úředníci připravit informaci pro obecní úřady. V té je možné se dočíst, že jediným oprávněným subjektem obsluhující záznamové zařízení pro měření rychlosti, je státní, popřípadě obecní policie. Správní řízení pak výhradně náleží příslušnému správnímu orgánu.

„Pevně věřím, že na základě této informace již bude v oblasti měření vozidel jasno. Žádný právní předpis nestanovuje případnou možnost přenosu plnění na soukromoprávní subjekt,“ uzavřel celou problematiku ministr dopravy Pavel Dobeš.

(red)

Poslat nový komentář