Memoriál Otmara Malečka opět v Prostějově

Memoriál Otmara Malečka opět v Prostějově
Foto Tufo Pardus
Další fotky: 
Memoriál Otmara Malečka opět v Prostějově
Memoriál Otmara Malečka opět v Prostějově

Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka se opět stalo ozdobou končícího léta - ožil prostějovský velodrom souboji cyklo sprinterů a obdivuhodnými výkony dráhových vytrvalců.

Cyklisté třinácti zemí se sešli na prostějovském velodromu, aby změřili své síly při závodech zapsaných do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie. Nevětšími hvězdami třídenního klání byli závodník Dánska Rasmus Lund Pedersen a závodnice Polska Karolina Karasiewicz. Na stupně vítězů se však dostali také cyklisté České republiky.

Celý třídenní program na velodromu v Prostějově odstartoval ve čtvrtek 25. 8. 2022 závod GP TUFO-VC Olomouckého kraje.

Hned v úvodním bodovacím závodě zahájila svoji skvělou sérii Karolina Karasiewicz, když suverénně zvítězila před krajankou Oliwií Majewskou a třetí Petrou Ševčíkovou, která tak udělala radost fanouškům Česka. Ve stejném disciplíně mužů byla k vidění bitva, na jejímž konci se z vítězství radoval závodník Rumunska Daniel Crista. Na druhém místě mužské bodovačky dojel Calvin Dik z Německa a třetí místo obsadil Szymon Krawczyk z Polska. Nejlepším naším závodníkem byl Štěpán Široký.

Další čtvrteční disciplínou byl pro ženy i muže závod ve scratchi. V ženách ho ovládla další reprezentantka Polska Nikola Wielowska, doprovázena na stupně vítězů druhou Alžbětou Bačíkovou ze Slovenska a třetí Verenou Eberhardt z Rakouska. V mužském scratchi vybojoval vítězství Adam Wozniak z Polska před kazašskou dvojicí Alisher Zhumakan a Artyom Zakharov.

Madison žen ovládly reprezentantky Polska Karasiewicz - Plosaj. Na stříbrný stupínek vystoupila dvojice závodníků z Německa a třetím místem potěšily Češky Petra Ševčíková a Hana Heřmanovská. Madison mužů patřil dvojici Dánska Rasmus Lund Pedersen a Niklas Larsen, před dvojicí Lezica - Ruiz z Argentiny, na třetí příčku se skvělým výkon dostali mladí cyklisté Česka Adam Křenek - Štěpán Široký.

Junioři bojovali v omniu, kde zvítězil Jan Podařil z Dukly Praha, před domácím Vojtěchem Soukupem a dalším duklákem Kryštofem Králem.

Program závodu GP Prostějov- Mem. Otmara Malečka byl naplánován na pátek a sobotu.

První disciplínou pro kategorie mužů a žen byl cyklistický víceboj, tedy omniu. Mezi ženami svoji skvělou formu potvrdila Karolina Kasiewicz, kterou na stupně vítězů doprovodily její reprezentační kolegyně Nicol Plosaj a Oliwia Majewska.

V mužích ukázal svoji cyklistickou kvalitu a sílu reprezentant Dánska Rasmus Lund Pedersen, který byť jako solitér ve startovním poli, nedal nikomu ze soupeřů šanci a zvítězil. Na pódium s ním vystoupali ještě závodník Polska Majewski a Kazach Zakharov.

Ve scratchi juniorů zvítězil Jan Podařil, který přidal i vítězství se svým týmovým parťákem v madisonu. Mezi juniory si výborně vedl i prostějovský Vojta Soukup. Ve scratchi Vojta vybojoval bronzový stupínek a v madisonu si společně s klubovým kolegou Ondřejem Pokorným přijeli pro druhé místo.

Při sobotním klání byli diváci mimo dospělých kategorií svědky také velmi atraktivních bojů v závodě juniorského omnia, které opět opanoval zástupce pražské Dukly Kryštof Král. Na druhé pozici ho následoval, po tři dny velmi dobře závodící, domácí Vojta Soukup a na třetí místo se v závěrečné bodovačce propracoval zástupce Favoritu Brno Matyáš Muroň.

Ženy sobotní program zahájily bodovacím závodem a v něm potvrdila svoji suverenitu Karolina Karasiewicz. Polky okupovaly i stříbrný a bronzový stupínek. V bodovacím závodě žen se blýskla i domácí, věkem teprve juniorka, Patricie Müllerová. Patricie se ve výsledkové listině zařadila hned za trojici závodnic Polska na nepopulární čtvrté místo.

Třídenní program žen končil madisonem a jak jinak, pro vítězství si přijela Karolina Karasiewicz společně s Nikol Plosaj. Na druhém místě potěšila dvojice Česka Ševčíková - Heřmanovská a třetí místo si z Prostějova odvezla dvojice z Itálie  Affatiati - Bonzanini.

Sobotní scratch mužů ovládl závodník Polska Filip Prokopyszyn. Na druhém místě se velmi překvapivě, ale zaslouženě umístil Petr Kovařčík z Prostějova, který za sebou ve spurtu nechal jak třetího závodníka z Maďarska Bertholda Drijvera, tak celý zbytek startovního pole. Madison mužů, jedoucí se tradičně jako Memoriál Otmara Malečka, pro se sebe získali v Prostějově skvěle jedoucí zástupci Polska ve složení Filip Prokopyszyn - Szymon Krawczyk. Na druhém místě se umístila dvojice Kazachstánu Zakharov - Dinmukhametov, před závodníky Argentiny Lezica - Ruiz.

Vzhledem k tomu, že z letošního ročníku vypadly závody sprinterů, otevřel se pořadatelům prostor k zařazení závodů pro nejmladší adepty dráhové cyklistiky. Žákyně, žáci, kadetky a kadeti zazávodili v netradičním dvoudenním omniu složeného ze šesti disciplín. Vítězství si z velodromu odvezla v žačkách Emílie Jarošová z Dukly Brno, zatím co mezi žáky byl po dvou dnech nejšťastnější Ondrej Sobota z CK Olympic Trnava. Závod kadetek ovládla v dresu pořádajícího klubu Alice Mikulášková, ve stejné věkové kategorii chlapců si užil pocit vítěze Filip Richter z Favoritu Brno.

Každým rokem putuje výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly na onkologické oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. V letošním roce převzal primář Karel Cwiertka z rukou dcery Otmara Malečka Kateřiny šek ve výši dvacet tisíc korun.

„Srpnové mezinárodní závody jsou pro nás vždy vrcholem organizační činnosti. Ne jinak tomu bylo také v letošním roce. Trochu jsme bojovali s termínovými kolizemi. Nakonec ovšem, jak to tak bývá, všechno zlé je pro něco dobré. Do uvolněného času jsme zařadili závody nejmladších kategorií a troufám si tvrdit, že při vyhlašování na pódiu měli nejhlasitější ohlas. A to, alespoň pro mě, za to stojí. Závody vytrvalců mužů měli světovou úroveň,“ shrnuje krátce ředitel závodů Michal Mráček. (Foto a zdroj TUFO PARDUS)

Poslat nový komentář