S drogou začal s kamarádem již v sedmi letech

S drogou začal s kamarádem již v sedmi letech
ilustrační foto PČR

 

Počet lidí, kteří díky návyku na drogy vyhledávají pomoc K-centra Sdružení Podané ruce, je posledních pět let na stejné úrovni. Složení více jak dvou set klientů se mění. Mezi závislými najdeme i ty, kteří drogám propadli ve víc než středním věku.

„Podle našich dlouhodobých zkušeností se lidé většinou do kontaktu s drogou dostávají poprvé v teenagerském věku. Někdo zůstane u experimentu, někdo začne užívat častěji a pak svoji situaci přestane zvládat,“ říká vedoucí centra Jana Kučerová. Podle statistik, které centrum vede, jsou dvě třetiny klientů muži. Průměrný věk je 29 let, v poslední době se ale hlásí i lidé kolem padesátky. „Momentálně je nejstarším klientem 53 letý muž,“ dodala Kučerová, podle které má na stoupající věkovou hranici vliv zejména jejich problematická ekonomická situace.

Těžce uvěřitelné skutečnosti

„S klientem je vyplňován anonymní dotazník, díky kterému si společně zmapujeme situaci v jednotlivých oblastech a pak se společně zaměříme na řešení. Kupříkladu zda má klient bydlení, práci, jaké má zkušenosti s drogami, které drogy aktuálně užívá, v kolika letech drogu poprvé užil,“ vysvětlila vedoucí. V prostějovském centru tak zřejmě zaznamenali rekordmana. „Jeden z dnes již dospělých klientů uvedl, že s drogou se díky starším kamarádům poprvé setkal v pouhých sedmi letech,“ uvedla Jana Kučerová.

O přístupnosti drog na území města svědčí i fakt, že většina mladých lidí, které redakce oslovila, věděla, kde drogu sežene. Řada studentů středních škol ale marihuanu za drogu vůbec nepokládá. „Vyzkoušela jsem marihuanu na večírku asi v 16 letech. Jako zkušenost beru, ale neoslovilo mne to,“ konstatovala 18letá Kateřina. O rok mladší Jakub marihuanu kouří pravidelně dvakrát týdně druhým rokem. „Většinou si zahulím když jdu pařit, mám skvělou náladu,“ sdělil PvNovinkám.“

Pervitin i heroin

Mezi klienty Kcentra jsou stále nejpočetnější ti, kteří užívají pervitin. Heroin, který je na české poměry stále drahou drogou, užívá jen málokdo. U většiny klientů se sleduje kombinace primární drogy se zneužíváním léků, alkoholu, marihuany a sezónních drog jako je surové opium a lysohlávky. Nejčastěji se v Prostějově jedná o pervitin s kombinací marihuany a alkoholu.

Pracovníci Kcentra situaci drogově závislých mapují v Prostějově již několik let. „Snažíme se jim pomáhat nejen v centru, ale i v terénu. Potřebují ale podporu nejen naši, ale i svého nejbližšího okolí,“ zakončila Jana Kučerová. (ber)

Komentáře

S takovou budou za chvíli uživatelé drog i mezi dětmi v mateřinkách...děsivé :(

Poslat nový komentář