Dopravních nehod je méně, drog za volantem ale víc

Dopravních nehod je méně, drog za volantem ale víc
ilustrační foto

Velmi pozitivně hodnotí policisté vývoj dopravní nehodovosti. V porovnání s pololetím roku předchozího je jasné, že řidiči jsou opatrnější. Vrásky na čele ale policistům dělají ti co jezdí s drogou v žilách.

V celkovém pohledu na krajské dění na silnicích dopravní policisté hlásí pokles dopravních nehod. Za první pololetí tohoto roku jich šetřili o 28 méně než ve stejném období roku loňského. Tehdy vyjížděli ke 2096 dopravním nehodám.

„Celkově můžeme hodnotit vývoj dopravní nehodovosti za první pololetí letošního roku velmi pozitivně. K výraznému poklesu došlo u následků dopravních nehod a to jak zemřelých osob, tak i těžce zraněných,“ uvedla Marta Vlachová z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Při letošních nehodách zemřelo 8 osob, což je o 10 méně než v loni. S těžkým zraněním putovalo do nemocnic 63 lidí, což je opět v porovnání s loňskem méně o 22 případů. Mírný nárůst krajské statistiky uvádí u lehce zraněných. Těch letos bylo 610, což je o 9 víc než v prvním pololetí loňského roku. 

A jaká byla konkrétně situace na Prostějovsku? Okres se může pyšnit největším poklesem dopravní nehodovosti v kraji. Ze statistiky policistů se dozvídáme, že zatímco v loňském roce na Prostějovsku bouralo 354 motoristů, letos to je o 61 méně. Také počty zjištěných přestupků šly dolů. Zatímco v loni jsme na silnicích chybovali v 3 237 případech, letos policejní statistiky mluví o poklesu o 1418 případů. Dolů šla dokonce i čísla mluvící o počtu těch, co jezdí pod vlivem alkoholu. V loni si za volant, spolu s přítelem alkoholem, sedlo 71 řidičů. Letos je takových „riskantérů“ o rovných 20 méně.

Černou kaňkou na dopravním profilu prostějovských motoristů jsou ale drogy. Těch, kteří klidně sednou za volant po požití třeba marihuany je v porovnání s prvním loňským půlrokem víc. V loni to bylo 14 osob, letos se jejich počet zvedl na 24.

Jako hlavní příčinu dopravních nehod policisté uvádí nesprávný způsob jízdy. V jeho těsném závěsu statistiky mluví o nepřiměřené rychlosti a nedání přednosti v jízdě. (red)

Ilustrační foto: archiv   

Poslat nový komentář