Obyvatele sídliště E. Beneše zajímá osud křižovatky Olomoucká – E. Valenty

Obyvatele sídliště E. Beneše zajímá osud křižovatky Olomoucká – E. Valenty
ilustrační foto MMP

Další v řadě setkání vedení města Prostějova s občany včera přineslo diskuzi s obyvateli sídliště E. Beneše. Nejčastější otázky padaly na téma křižovatka, parkování nebo třeba tamní sportovní hřiště.

První náměstek primátorky Zdeněk Fišer přítomné seznámil se všemi investičními akcemi, které se v této části města letos podařilo zrealizovat. Zmínil rekonstrukci hygienických kabinek v základní škole, dětské hřiště nebo stavební úpravy v ulici Veleslavínská, kde práce budou ještě pokračovat opravou komunikace, chodníků a veřejného osvětlení. Doplnil také informace k dokončení projektové dokumentace na opravu křižovatky Olomoucká - E. Valenty. „Tato oprava byla původně plánována v souladu s obnovou křižovatky Olomoucká - Barákova - Sladkovského a železničního přejezdu. Většinovým investorem ale nebylo město a tak ji majitel do svých plánů nezařadil. Teď s Olomouckým krajem opět jednáme a chtěli bychom věc dotáhnout do konce. Náklady podle projektu vychází na 5 milionů korun,“ vysvětlil Fišer a doplnil další plánované akce jako například dobudování cyklostezky Pod Kosířem. Dotazů padalo nespočet.
Jedním z témat, které zajímalo zdejší obyvatele, byl letitý problém právě kolem křižovatky Olomoucká - E. Valenty. „Světelná křižovatka se bude dělat také z toho důvodu, že tam nemohou vjíždět autobusy. To je velký problém, protože z vedlejší ulice na hlavní nejsou schopné najet,“ vysvětlila primátorka Alena Rašková. Otázky se točily také kolem revitalizovaného sídliště E. Beneše a tamního parkoviště, které často využívají sportovci. „Toto parkoviště je určené pro obyvatele sídliště a ne jen pro fotbalisty. Když se v tuto chvíli podíváte na jeho obsazenost, je plné a na hřišti není žádný fotbalista. Všechny automobily patří obyvatelům sídliště. Pokud jej svými auty takzvaně zaberou lidé ze sídliště, fotbalisté se na něj nedostanou,“ uvedl k otázce obsazenosti jeho plochy první náměstek Fišer.
Debata se nevyhnula ani plánovanému severnímu obchvatu města. „V tuto chvíli jde o majetkový problém. Jednáme s Olomouckým krajem a zároveň koordinujeme práci na výkupech pozemků. Jsou dvě možnosti, jak postupovat při výkupech, buďto si najmout nějakou společnost, která práci udělá za nás, nebo zaměstnat pracovníka, který by řešil jen tuto problematiku. Výkupy se týkají přibližně sto třiceti vlastníků,“ nastínil plánované kroky náměstek Jiří Pospíšil. Osvětlil také i palčivý problém týkající se mostku přes řeku Hloučelu, u obchodní zóny, který je v současnosti ve špatném stavu. „Hledali jsme majitele mostku, ale nenašli jej. Proto jsem jednal s ředitelem Povodí Moravy a našli jsme schůdné řešení celého problému. V tuto chvíli se již dokončují projekční práce na nový mostek. Určitě se budeme snažit stavbu realizovat.“

Z tohoto setkání bude pořízen oficiální zápis, který projedná porada vedení a přidělí příslušným odborům úkoly na základě podnětů občanů. Zápisy budou na webu města zveřejněny po ukončení celé série setkání s občany. Další setkání vedení města s obyvateli bude 5. 11. 2015 - v 17 hodin - ZŠ a MŠ Jana Železného Prostějov, sídliště Svobody - jídelna školy. (Zdrpj MMPv)

Komentáře

Což tak křižovatku řešit jako mimoúrovňovou? Na mimoúrovňové křižovatky jsou absolutně nejvyšší dotace a máme tady firmu, co umí udělat WC za 3 mil., tak ti si s mimoúrovňovou křižovatkou poradí a bude to další krok k světovosti Prostějova!

Poslat nový komentář