Botanická zahrada nese jméno Petra Albrechta

Slavnostní otevření Botanické zahrady Petra Albrechta
Botanickou zahradu Petra Albrechta slavnostně otevřeli náměstci primátora Zdeněk Fišer a Ivana Hemerková a radní Milada Sokolová (zcela vpravo)
Další fotky: 
Památník Petra Albrechta v botanické zahradě
Botanická zahrada nabízí krásná zákoutí a stojí za vaši návštěvu
Botanická zahrada nabízí krásná zákoutí a stojí za vaši návštěvu
Botanická zahrada nabízí krásná zákoutí a stojí za vaši návštěvu

Od dnešního dne nese prostějovská botanická zahrada v Lidické ulici jméno Petra Albrechta. Změnu názvu odsouhlasili na dubnovém zasedání zastupitelé Prostějova.

Petr Albrecht celý svůj život zasvětil ochraně přírody. Již za komunismu, kdy měla být botanická zahrada zlikvidována kvůli rozšiřování jezdeckých kasáren, několik let úspěšně bojoval za její udržení. Z pozice člena zastupitelstva a předsedy komise životního prostředí, jimž byl od roku 1998, usiloval o její rozvoj a rozšíření. "Domníváme, že se významným působem zasadil o prostějovskou botanickou zahradu, proto jsme se rozhodli pojmenovat ji jeho jménem," uvedla na slavnostním aktu Ivana Hemerková, náměstkyně primátora. 

Petr Albrecht se stal členem Českého svazu ochránců přírody již za doby studia na gymnáziu. Přírodě a její ochraně se věnoval naplno, prostějovský region znal z botanického hlediska jako málokdo, zaměřoval se zejména na mizející stepní a mokřadní lokality. Podílel se na vzdělávání učitelů, publikoval odborné práce, pořádal floristické kurzy a školy ochrany přírody. Krátce po jeho čtyřicátinách se 11. listopadu 2001 stala tragická dopravní nehoda, při níž zahynul společně se svojí ženou Magdou a starším synem Janem.

(bp) 

Poslat nový komentář