Zveme na prostějovský multižánrový festival Pod lipami

Zveme na prostějovský multižánrový festival Pod lipami
ilustrační foto

První ročník multižánrového festivalu „Pod lipami“ nabídne návštěvníkům unikátní výstavu obrazů, videí a fotografií v kombinaci s divadlem a výběrem klasické i populární hudební scény prostějovských legend. 

Na tomto festivalu se představí vynikající instrumentalisté Antonín Dlapa, Jan Pospíšil a Ondřej Hauser v jazzové skupině „Fúze kněze“, v jazzových vlnách se můžete nechat strhnout také nadějnou skupinou „Easy Jammin“, do bluesových tónů Vás naladí „Blue Oyster Band“ a mladý nadějný pianista Daniel Jun z JAMU Brno představí své debutové CD. O divadelní představení se postará profesionální brněnské divadlo „Neslyším“, které vždy fascinuje svou vtipností a dostupností všem generacím. V průběhu celého večera bude otevřena výstava fotografií moldavské fotografky Tatiany Skládalové, obrazů mladé malířky Terezy Froncové a videí Jakuba Čermáka. O bohaté občerstvení taktéž nebude nouze. Festival se uskuteční dne 27. 7. 2012 od 16:00 hodin na zahradě a částečně v sále U Kalicha 1, v případě nepříznivého počasí se celá akce bude konat pouze v sále. Více informací získáte na adrese www.facebook.com/prostejovfestival

 

 

Anotace programu:

 

Daniel Jun 

Mladý klavírista Daniel Jun v červnu 2012 absolvoval Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži a od října 2012 bude pokračovat ve studiu na JAMU v Brně pod vedením prof. Aleny Vlasákové. Na pódiu je doslova jako doma, za posledních několik let má na kontě více než 100 koncertních vystoupení (většinou celé klavírní recitály) u nás i v zahraničí. Má také zkušenosti jako sólista symfonického orchestru a spolupracuje s mnoha významnými umělci, např. s Ivanem Klánským, Janem Jiraským, Jonathanem Anerem (Německo) a řadou dalších. V březnu 2010 se stal finalistou 29. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže Bedřicha Smetany v Plzni. V rámci festivalu poprvé komplexně představí program svého debutového CD, které vyjde na podzim 2012. 

 

Easy Jammin‘

Majitel místního hudebního klubu říká: „Prostějovská jazzová naděje“. Kapela říká: „Lehounce jamujeme s nadějí, že vás to bude bavit“. Easy Jammin‘ je kvintet o jedné slečně a čtyřech mladých mužích, který se svým objevováním světa jazzových standardů i nestandardů snaží těšit své okolí, dopřát lidem na blízku chvíle ležérního klidu (anglicky chill out) lehkými směskami různých vlivů, stylů, rifů, nálad, triků…

Ivana Kubáčová – příčná flétna

Kuba Krčmář – alt saxofon

Michael Lužný – kytara

Kolja Ivaskiv – baskytara

Petr Hanák – bicí

 

Blue Oyster Band

Pravé blues prý může člověk hrát až po pětadevadesátce, až už má všechno dobré i zlé prožité. Prostějovská „modřebluesová škeble“ (oyster = z angl. škeble) se tomuto věku blíží tak možná součtem let všech šesti členů, proto jejich blue tóny teprve hledají životní moudrost černošských dědů, pouličně vystupujících na předměstích New Orleans, kytarových legend a jejich R’n’R riffů, soulových balad hipsterů let šedesátých a sedmdesátých. K blues je dlouhá cesta, kterou „škeble“ kráčí, a Vás zve k putování také…

Marek Soldán - zpěv, kytara

Ladislav Skoupil – kytara

Bob Stoklasa – basa

Ondra Možný – bicí

Dušan Aujezdský – keyboardy

Kuba Krčmař – saxofon

 

Fúze Kněze

Možná jste už někdy viděli show takzvaných televangelistů, kněží, jako je např. Benny Hinn, kteří svou „mocí“ dokážou uzdravovat lidi, sesílat na ně oheň a dostat je do všemožných extatických stavů. Na našem festivalu podobné kněží nenajdete, zato však o extatické stavy a oheň (v duších) nebude nouze. O všechno toto dobré se totiž postará triová frakce jazzové skupiny Fúze kněze. Směsici mnoha směrů původně černé muziky vám představí tři z pěti mladých, bílých jazzmanů. Koncert vás zaručeně uzdraví lépe, než kterýkoliv kněz… 

Antonín Dlapa – kytara

Jan Pospíšil – saxofon

Ondřej Hauser - baskytara

 

1) Výstavní program

 

Tereza Froncová

Absolventka oboru Užitá malba na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Od r. 2011 studuje Výtvarnou tvorbu se zaměřením na vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci pod vedením akad. malíře Jiřího Krtičky. 

Ve své tvorbě se zaměřuje především na figurální a organické kompozice. Náměty, které obvykle vybírá z běžného života, se snaží uchopit vlastním vyjádřením. Na výstavě představí akrylové naturální detaily zabývající se tématem člověka odloučeného od přírody, který se uchyluje do uměle vytvořeného světa. Zobrazené krajiny působí osamoceně a tím až fantaskně, i přesto jsou patrné stopy lidského působení. 

 

Tatiana Skládalová

Pochází z Moldávie, z hlavního města Kišiněv. Vystudovala technickou univerzitu se zaměřením na textilní průmysl v Ukrajinském Kyjevě. Po dlouhé době strávené v Moldávii se se svým synem rozhodla vyjít za lepšími životními podmínkami do České republiky. 

Fotí převážně lidi a zátiší ve snaze zachytit skryté nuance a půvab fotografovaných objektů, byť se mnohdy jedná o objekty všední a někdy na první pohled škaredé. Je členkou prostějovského fotoklubu. Cestování a dobrá společnost bývá velkým zdrojem její inspirace. 

Krédo, jímž zaštiťuje svoji tvorbu a vůbec život zní: „Zase někdy bude chvíli dobře".

 

Jakub Čermák

Absolvent Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně. Ve své tvorbě je zaměřen opravdu mnohostranně, vytváří oficiální reportáže pro řadu médií, zajímá se také o dokumentaci koncertů klasické hudby, řady plesů i soukromých událostí. Jeho krátké umělecké videoklipy jsou promítány na mnohých filmových festivalech a jsou specifické svou všestranností, nápaditostí a originalitou. 

Poslat nový komentář