Fleky na nové zámecké omítce? Musí jen vyschnout.

Fleky na nové zámecké omítce? Musí jen vyschnout.
ilustrační foto
Další fotky: 
Fleky na nové zámecké omítce? Musí jen vyschnout.

Práce na opravách fasády Pernštýnského zámku pomalu a jistě finišují.  Stará budova se brzo vyloupne do krásy. Problémem jsou, jak už jsme informovali, fleky na fasádě nad zámeckým příkopem.

Mokro a silné stěny zámku prý stojí za problémem, který hyzdí novou fasádu. Ta opět vykazuje na svém povrhu podivné skvrny.  Nedávno jsme se dozvěděli, že nehezká ozdoba zbrusu nové omítky prý zmizí až budova zcela vyschne. To může podle slov šéfa odboru rozvoje a investic Antonína Zajíčka trvat i několik let.

„V roce 2011 proběhly na soklu v zámeckém příkopu na zámku v Prostějově sanační práce proti vlhkosti, v roce 2012 byly provedeny sanační omítky a barevný nátěr. Provedené zásahy snižují vysokou vlhkost zdiva na přijatelnou míru, při síle zdiva 300 centimetrů je doba vysychání v řádu mnoha let. Sanaci předcházela příprava v rozborech vlhkosti zdiva a omítek v rozborech zasolení zdiva a omítek, řešením problému se zabývali přední odborníci.  Stav snižování vlhkosti a zasolení objektu je dlouhodobě sledován periodickým měřením. Omítka soklu bude postupně vysychat,“ vysvětlil Zajíček. (kaa)

Ilustrační foto: archiv 

 

Poslat nový komentář