Město podpoří opravy památek

Město podpoří opravy památek
ilustrační foto

Rada města rozhodla o pokračování rekonstrukcí na objektu prostějovského zámku i v příštím roce. Jednak bude pokračovat oprava fasády na jižní straně zámku, jednak budou pokračovat opravy ve dvorním traktu.

Radní schválili projekt „Rekonstrukce jižní fasády Zámku“, kdy bude nahrazena stávající omítka a posléze proveden nový nátěr fasády v souladu s dokončenou východní stranou zámku a rovněž budou obnovena sgrafita. Projekt přijde město na 5 milionů korun, počítá se však s krajskou dotací z programu Obnova kulturních památek v Olomouckém kraji v roce 2012. „Opravám zámku se budeme věnovat i nadále, a to jak venkovnímu plášti, tak i vnitřním úpravám ve dvoře. V současné době je navržena rekonstrukce jižní fasády, poté se budeme věnovat i severní straně, ta však zatím není vyčíslena,“ uvedl místostarosta Zdeněk Fišer a dodal, že město bude žádat peníze od kraje, proto se zapojí do námětových projektů, aby dosáhlo i na další finanční prostředky.

Současně město přispěje i na opravy dalších kulturních památek ve městě, které nejsou v jeho majetku. V rámci Programu regenerace městské památkové zóny se bude město finančně podílet na opravě kostela sv. Jana Nepomuckého (Milosrdných bratří) částkou 200 tisíc korun a přispěje TJ Sokol I. Prostějov částkou 300 tisíc na výměnu oken v budově sokolovny.

(jap)

Poslat nový komentář