Podzimní Flora se blíží!

Podzimní Flora se blíží!
Foto Flora Olomouc

Desítky tun lákavé zeleniny a voňavého ovoce, tisíce barevných květin a pět desítek stromů. To vše bude na letošní podzimní výstavě Flora Olomouc – Hortikomplex součástí hlavní expozice v pavilonu A. Doslova jej zaplní celé Československo plné zeleně, barev a vůní. Oblíbená mezinárodní podzimní výstava Flora Olomouc – Hortikomplex se s podtitulem Společné kořeny koná od 5. do 8. října.

Letošní hlavní expozice vznikla u příležitosti 30 let od rozdělení Československa s důrazem na to, že stále trvá ojedinělé spojenectví a vztah mezi Českou a Slovenskou republikou. „Středobodem hlavní expozice bude Československá republika osázená skutečnými stromy a prozářená floristickou výzdobou. Po bocích pavilonu a nad hlavami návštěvníků bude prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých, moravských i slovenských producentů ovoce a zeleniny," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Kořeny mají na výstavě několikerou symboliku. Jednak jako základ pro růst květin, ovoce i zeleniny a pak také jako vyjádření společného ukotvení obou republik, které z Československa vzešly. A to bez ohledu na to, že dnes mezi Moravou a Slovenskem vede státní hranice.

Autory hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. Díky jejich projektu se v pavilonu A, jenž má rozlohu 4000 m2 v působivé formě objeví na téměř 30 tun kvalitní tuzemské zeleniny a ovoce, čtyři a půl tisíce řezaných i hrnkových květin a také padesát stromů.

Podzimní výstava nese také silný ekologický aspekt. Zviditelnění českých a moravských výpěstků je vnímáno jako podpora odbytu tuzemských výpěstků. A ty jsou – oproti ovoci a zelenině z dovozu – šetrnější k životnímu prostředí, neboť přináší výrazně nižší uhlíkovou stopu a také zajištění další péče o krajinu v České republice.

 Nedílnou součástí akce jsou také ochutnávky vína na akci Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se lidé mohou těšit jednak na Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařskou soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a na Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářskou soutěž. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také jubilejní 20. ročník soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Návštěvníci se letos mohou těšit na více než 300 vzorků kvalitních destilátů.

K podzimní výstavě pak neodmyslitelně patří i bohatý doprovodný program, na venkovní scéně Samba naproti sbírkovým skleníkům bude připraveno pásmo přednášek a workshopů s tipy pro pěstitele či s návody na netradiční podzimní vazby a dekorace. Workshopy a přednášky pak doplní hudebních vystoupení.

Návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se mohou těšit i na velké Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb. Připravené bude i kvalitní občerstvení, dostatek gastrozón a míst k odpočinku. (red)

Poslat nový komentář