Hanácký folklór zdokumentovala televize

Hanácký folklór zdokumentovala televize
ilustrační foto

V sobotu 10. března dostanou v pořadu Folklorika, který vysílá ČT 2 od 9.20 hodin, prostor hanácké zvyky a tradice. Letošní ostatkový průvod v Pivíně natáčela Česká televize a nabídne reportáž z jeho průběhu divákům v celé republice.

Ostatky v Pivíně jsou vyhlášené široko daleko i za hranicemi regionu. V režii Divadelní společnosti Větřák se stará lidová tradice odehrávala po čtyři dny – od sobotního maškarního průvodu a převzetí práva od starosty obce, až po pochování basy Barborky o úterní půlnoci. Ostatky v Pivíně pořádají už řadu desetiletí, letos to bylo po čtyřiačtyřicáté.

„Dřív jsme slavili ostatky od soboty do úterka, na každý den byl připraven program. Teď se soustřeďujeme na sobotní maškarní průvod a pak úterní ostatkovou zábavu s pochováváním basy. Právě maškarní průvod přijela natočit Česká televize, aby zaznamenala starý lidový zvyk, při němž prochází dědinou několik desítek masek dům od domu,“ potvrdil Jiří Vrba, který je duchovním otcem veškerých akcí v Pivíně a taky prezidentem společnosti Větřák.

Stejně vyhlášené jsou i další udržované folklórní tradice, jako například Kosení lóke, Domlácená a Vémlat, Mikulášské divadelní představení a mnohé další, které v průběhu roku nápadití divadelníci připravují nejen pro domácí publikum. Nikdy nechybí pravé hanácké kroje, které staré dobré zvyky venkova podtrhují.

(jap)

Poslat nový komentář