Hasičská Rallye Hamry prověřila dobrovolné jednotky

Foto HZS Olomouckého kraje
Foto HZS Olomouckého kraje

Krátce před polednem v sobotu 9. června směřovalo šestnáct jednotek dobrovolných hasičů, a to nejenom z Olomouckého kraje, na jednotlivá stanoviště letošního ročníku Rallye Hamry. Osm stanovišť opět s precizně promyšlenými úkoly, scénáře psané realitou. Osudy lidí, kterým se ve vteřině změní svět, svůj život a důvěru v pomoci, vkládají do rukou hasičům, záchranářům a policistům.  

I letošní ročník plný různých nástrah a překvapení pro dobrovolné jednotky, které zároveň formou soutěže a přátelské hasičské rivality prověřily schopnosti pomoci například při simulovaných dopravních nehodách, záchraně osob z hloubky či vodní plochy, nebo likvidacích požárů různého typu.

Každoročně nové úkoly přilákají dobrovolné jednotky i z předchozích ročníků. Na startu nemohli chybět obhájci loňského vítězství, ale i nováčci, kteří i z jiných krajů přijeli prověřit své schopnosti. Přípravu pro úspěšná zvládnutí získávají zásah od zásahu nebo studijní přípravou. Nikdo z nich netušil jaké úkoly, nástrahy či perličky pro ně letos připravili organizátoři, profesionální hasiči územního odboru Prostějov za pomocí spousty nadšených dobrovolníků.

V letošním roce došlo k několika změnám. Upustilo se od noční etapy a start závodu prošel také drobnou úpravou. Osm stanovišť a osm jednotek na těchto místech odstartovalo ve stejný čas, další polovina závodníků letošního ročníků v následující půlhodině. Postupně se tak na všech stanovištích střídaly jednotky po třicetiminutových intervalech.

Nečekaný úkol,tedy již devátý v pořadí, překvapil především velitele jednotek. Tiskový mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák se vydal ke svým kolegům a vyzval je k převzetí jeho role, sám se stal na chvíli novinářem. Velitelé si tak mohli vyzkoušet, jak v praxi funguje podávání informací sdělovacím prostředkům, vše jako při reálné situaci, mikrofon, kamera a spousta zvídavých diváků při zásahu.

I tato devátá nečekaná disciplína přinesla soutěžícím jednotkám důležité body, které ty nejlepší posouvali k metě nejvyšší. Viditelné vyčerpání po zdolání všech náročných úkolů, ale hrdost a úsměv radost na tvářích, obrovská poklona patří všem hasičům, kteří letošní závod Rallye Hamry absolvovali. Ať vítězové či poražení, všichni se shodli na tom, desátý jubilejní ročník si nechtějí nechat ujít.

(zh)

Poslat nový komentář