Hasiči soutěžili v Čelčicích ve vázání uzlů

Soutěže ve vázání uzlů se účastnili i ti nejmenší účastníci
Soutěže ve vázání uzlů se účastnili i ti nejmenší účastníci

Dobrovolní hasiči z Čelčic připravili na sobotu 17. března pro omladinu i dospělé zajímavou soutěž v rámci přípravy na nadcházející soutěžní sezónu. Mladí adepti Floriánkova cechu změřili svou zručnost a rychlost v uzlování, které je pro hasiče jednou z velmi důležitých dovedností. Letos se konal 2. ročník. 

Soutěž Čelčický uzel je určena pro družstva mladších i starších žáků. Zatímco vloni se zaregistrovalo do soutěže čtrnáct týmů, letos už jich byla rovná dvacítka.

„Soutěž jsme převzali ze Zlínského kraje, kde má již delší tradici. Je to výborné vyplnění zimního období, také zpestření zábavy pro mládež. Je to typ soutěže, které se může účastnit snad každý bez rozdílu věku a sportovního nadání. Chce to jen cvik. A hlavně se bourají hranice okresů i krajů. Chci poděkovat všem sborům i obecnímu úřadu za pomoc na přípravě a realizaci soutěže,“ konstatoval  starosta SDH Čelčice Pavel Smékal. 

Právě na Zlínsku má soutěž velké renomé, proto odsud přijely do Čelčic hned tři sbory - Nová Dědina, Vrbka a Napajedla. Zúčastnilo se i družstvo z Lobodic u Přerova. Zbytek družstev byl z Prostějovska. „To je dobře, snad příští rok již nebude naše uzlovačka jediná na okrese,“ vyjádřil potěšení šéf čelčických hasičů.

Soutěžilo se v družstvech mladších i starších žáků, ale také v jednotlivcích. Soutěž sestává z vázání pětice uzlů – lodního, tesařského, ploché spojky (ambulantní uzel), zkracovačky a poslední je úvaz na proudnici. Jsou to uzly, které se běžně používají v praxi. Hodnotí se nejen čas, ale také funkčnost uzlu. V kategorii mladších žáků soutěžilo 11 družstev, zvítězila Nová Dědina u Kroměříže, ale hned na druhém místě skončili domácí benjamínci. V kategorii starších žáků si vavříny vítězství odvezli opět mladí hasiči z Nové Dědiny. Oproti loňsku byl obrovský zájem o soutěž jednotlivců. V kategorii mladších žáků soutěžilo pětatřicet borců, nejlepší byla domácí Michaela Nakládalová. Loňský vítěz v kategorii mladších žáků Ondřej Přikryl z Nové Dědiny letos postoupil mezi starší žáky a nenašel ani letos přemožitele mezi dvaačtyřiceti soupeři. Nakonec se nenechali zahanbit ani dospěláci a soutěž si střihli i samí vedoucí družstev. Nejlépe obstál Dominik Šalagovič z Čech pod Kosířem.      

(jap)

Poslat nový komentář