Jak se žije Čechům v Rumunsku

Jak se žije Čechům v Rumunsku
V lázeňském parku ve Skalce roste lípa česko-rumunského přátelství.

Prostějovská Městská knihovna připravila na středu 15. února v podvečer zajímavé povídání a výstavu fotografií. Ivo Dokoupil ze společnosti Člověk v tísni navštívil oblast rumunského Banátu, kde žijí krajané potomci Čechů. Minulost i přítomnost této oblasti je stále s Českou republikou úzce svázaná, o čemž nasvědčuje i čilá spolupráce obcí Banátu s obcemi prostějovského regionu.

Úspěšná spolupráce se rozvíjí už řadu let. Krajané se vydali do tehdejšího pohraničí Rakousko-Uherska v roce 1823. Plavili se po Dunaji, v horách založili vesnice a těžili dřevo. Dnes chtějí s podporou financí Evropské unie najít nové zdroje zaměstnání, zakládat malé firmy a zajistit rozvoj oblasti. Inspiraci i poučení hledají krajané z oblasti rumunského Banátu právě tady v Čechách. Vzájemné návštěvy obě oblasti sbližují. Zatímco Češi poznávají panenskou přírodu rumunských hor, kam krajané přenesli kulturu, jazyk a zvyky, delegace z Banátu hledají cestičky k penězům Evropské unie. Obce prostějovského regionu mají zkušenosti bohaté a mohou nabídnout jistě cennou pomoc. Vloni podepsali zástupci krajanů partnerskou smlouvu o spolupráci mezi obcí Dubova a Svazkem obcí Prostějov–venkov.  

Rumunská oblast Banát, kde je šest českých obcí, je dosud neporušenou krajinnou oblastí s panenskou přírodou. Češi si sem přivezli z domova zvyky a tradice, které uchovávají dodnes. Život téměř dvou tisícovek obyvatel není nijak lehký. Je tam však krásně a kdo jednou tuto oblast navštívil, ten se tam okouzlen  rád vrací. O tom se přesvědčí i účastníci besedy a výstavy fotografií, která se koná ve středu 15. února od 17 hodin v podkroví městské knihovny.  

(jap)

Poslat nový komentář