Muž s duší lva. Generál Josef Duda zemřel před 46 lety

Muž s duší lva. Generál Josef Duda zemřel před 46 lety
ilustrační foto ber

Cpt. RAF, generál letectva, nositel řádu Bílého lva a řádu Britského impéria C.B.E., velitel českých letců ve Francii a Velké Británii, vojín úderník, závozník. To všechno byl Josef Duda, muž, od jehož úmrtí uplyne 7. prosince 46 let.

Josef Duda se narodil 9. srpna 1905 v Bratkovicích u Kralup nad Vltavou a zemřel 7. prosince 1977 v Prostějově.

Celý jeho život byl bytostně spjat s letectvím. V letech 1933–1935 byl velitelem Vojenských akademiků ve VLU v Prostějově. V letech 1935–1939 působil v Leteckém pluku 3 „Generála – letce M. R. Štefánika“ a stal se velitelem stíhacích letek a perutí v ČSR.

Po 15. březnu 1939 organizoval ilegální odboj a se svou skupinou přešel v červnu protektorátní hranice do Polska, kde vstoupil do dobrovolného zahraničního vojenského II. národního odboje. Působil jako velitel českých letců ve Francii a ve Velké Británii. Válku ukončil v britské hodnosti plukovníka.

Od roku 1945 působil jako velitel VLU v Prostějově, v letech 1945–1948 se stal velitelem čs. letectva na Moravě. Když 25. února 1948 nastal čas sluhů, první na ráně se ocitli čs. váleční letci. Josef Duda obdržel od generála Hanuše 3. března 1948 demarši s nařízením okamžitého předání velení VLU. V dubnu byl zproštěn činné vojenské služby, v září přeložen do zálohy a v roce 1949 degradován na vojína-úderníka. Všechny propouštěcí dekrety a rozkazy podepsal Ludvík Svoboda. 

Na dobu, kdy se z elitního vojáka stal nezaměstnaný, vzpomínal Bedřich Kuchař. Milovník letectví měl to štěstí, že do domácnosti jeho rodičů docházela řada bývalých vynikajících pilotů, kteří sloužili za druhé světové války v britském královském letectvu. „Chodili k nám Rudolf Zima, Karel Vildomec a Vilém Sacher. Dudu si pamatuji jako nezlomného muže. Když ho přinutili k odchodu z armády, pracoval jako výpomocný dělník v Hanáckých železárnách Prostějov a posléze jako řidič-závozník. Neměl to lehké ani v soukromém životě – když ho vyhodili z armády, opustila ho manželka. Jediný syn se oženil do tehdejší NDR, a tak tady v podstatě zůstal sám," vzpomínal na neradostný úděl rodinného přítele Bedřich Kuchař. S válečnými kamarády se ale Duda scházel v podstatě až do své smrti.

Počátkem ledna 1947 udělila Jeho Výsost král Jiří VI. plukovníkovi Dudovi komandérský kříž Řádu Britského impéria C.B.E. s rytířským titulem The Honnorary Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. Ten si ale jeho příbuzní vyzvedli až v roku 1986, kdy jim byl řád předán britským velvyslancem.

V roce 1990 FMNO vrátilo Josefu Dudovi hodnost plukovníka letectva, v témže roce jej prezident Václav Havel povýšil do hodnosti brigádního generála a v roce 2002 jej dekoroval Řádem Bílého lva III. třídy in memoriam za vynikající velitelskou a bojovou činnost.

Jeho památku připomíná místo posledního odpočinku na městském hřbitově, název ulice a pamětní deska na domě v ulici Sádky č. 6.

Od roku 2020 je Josef Duda čestným občanem města Prostějova. Od téhož roku nese jeho jméno 533. prapor bezpilotních systémů Prostějov. (ber)

Komentáře

Vážení přátelé,

dovolte mně doplnit a hlavně opravit několik neustále se opakujících nepravdivých údajů.
Můj strýc, pan genmjr. let. Josef Duda, CBE se narodil svým rodičům 9. srpna 1905 - v Praze přímo na Hradčanech-Pohořelci Keplerově 14.
Tam také spolu se starším bratrem, mým tatínkem navštěvovali Obecnou a měšťanskou školu chlapeckou (dnes Gymnázium Jana Keplera),kde byla strýci slavnostně odhalena v r. 2020 pamětní deska.
Pokud přebíráte odněkud chybné údaje o strýcově narození vycházíte bohužel z tzv. příslušnosti otců a předků, kteří takto byli jako po generace rodilí Pražané začleněni do okresů a míst, v tomto případě okresu Smíchovského, jenž zahrnoval široký okruh městysů a vesnic. Tedy zásadně Prah, žádné Bratkovice. Této podřízenosti byla rodina zbavena až v r. 1922 při vzniku tzv. Velké Prahy.
Dále britská hodnost Group Captain RAF (plukovník letectva) se ve zkratce uvádí G/Cpt.
V r. 1990 proběhla rehabilitace, vrácena hodnost plukovníka a zároveň byl povýšen do hodnosti generál majora letectva in memoriam.
Vše se děje až do dnešních časů z mého podnětu a mé rodiny včetně toho, že jsme se zasadili o to, aby Statutární město Prostějov umožnilo na svém ústředním hřbitově zřídit pro strýce důstojné hrobové místo, které bylo s pomocí mnoha aktérů slavnostně odhaleno 9. srpna 2022.
Kromě toho jsou po strýci pojmenovány ulice v Prostějově i v Praze, pamětní desky jsou rovněž v Prostějově i v Praze, AČR 533. prapor bezpilotních systémů v Prostějově hrdě nese Čestný název Generála Josefa Dudy, v r. 2022 byla VHÚ AČR zřízena Pamětní medaile 533. praporu bezpilotních systémů Generála Josefa Dudy, strýcovo jméno je uvedeno v českých a britských encyklopediích, o strýci vyšlo několik knih, stovky
statí, článků, rozhovorů apod. V neposlední řadě je o něm též heslo s přesnými informacemi o jeho životě a profesní kariéře na WIKIPEDII. Stal se prostě živou kapitolou československých a českých dějin 20. století.
Závěrem mně dovolte, abych Vám za vzpomínku na strýce, která povětšinou vychází z mých knižních vydání poděkoval a prosím Vás, abyste příště tyto uvedené skutečnosti již zpracovali tak, aby odpovídaly faktům.

S přáním všeho dobrého - PhDr. Mgr. Zbyněk M. Duda s rodinou.

Poslat nový komentář