DUHA nabídne lahůdky pro milovníky grafiky

Kurátor a sběratel grafiky Josef Dolívka.
Kurátor a sběratel grafiky Josef Dolívka.

V prostějovském kulturním klubu Duha se v sobotu 12. května setkají sběratelé grafiky a exlibris. V letošním roce je to jubilejní 25. ročník, kdy se přátelé grafiky v Prostějově podělí o své nové příspěvky a proběhnou výhodné výměny či prodeje grafických listů. Současně je připravena vernisáž ve výstavních prostorách Duhy, výběrem svých děl se představí talentovaný grafik Karel Musil.

Pořadatelem každoročního setkání grafiků z celé České republiky je kurátor Josef Dolívka, který je sám velkým sběratelem grafiky a ze svých sbírek uspořádal v Duze již tři výstavy. Tentokrát uvede výstavu prací Karla Musila, předního českého výtvarníka a grafika. 

Grafice se Karel Musil věnuje od základní školy, kde vznikaly jeho první grafické listy technikou suché jehly. Za studií na střední škole pak ve své zálibě pokračoval a vznikala jeho první exlibris. Může se pochlubit i prvním úspěchem, ve studentské kategorii získal první cenu na XI. trienále českého exlibris a stal se členem Spolku sběratelů a přátel exlibris. Ve své tvorbě se věnuje grafice, kresbě, malbě, drobné plastice a exlibris. Tematicky je zaměřen zejména na figurální tvorbu. Vypracoval si osobitý styl, vyznačující se jemnou až precizní kresbou, která v grafice vyústila do jeho oblíbené techniky – suché jehly, doplněné v poslední době o zásahy (zdrsňování) ruletou. Jeho grafiky působí vzdušným, lehkým dojmem v protikladu k závažnosti zobrazovaných témat. Zúčastnil se mnoha kolektivních výstav, vytvořil desítky exlibris pro české a zahraniční sběratele a věnuje se rovněž volné grafice, kde se necítí svázaný požadavky sběratelů a může svobodně vyjádřit své myšlenky. Autentičnost jeho grafických prací je potvrzena i tím, že tisk grafik provádí sám. Karel Musil vyučuje výtvarnou výchovu na ZUŠ Bohuslava Martinů v Poličce.

Kdo nestihne vernisáž, má šanci shlédnout výstavu výjimečné grafiky až do 6. června. Výstavní prostory Duhy jsou otevřené denně od 9 do 13 hodin a při pravidelných večerních klubových akcích dle programu.     

(jap)

Sobota, Květen 12, 2012 - 09:00

Poslat nový komentář