Dramatická havárie: kamion zdemoloval část domu

Nakláďák poboural štítovou zeď a první patro objektu
Nakláďák poboural štítovou zeď a první patro objektu

Nezapomenutelné okamžiky po nárazu nákladního vozidla, které z dosud z neznámých důvodů narazilo krátce před jednou hodinou v pondělí 2. července do jedné z budov na ulici Kramářova v Přerově, zůstanou na dlouho ve vzpomínkách desítek lidí čekajících na autobusové či železniční spoje u nádražních prostor v Přerově.  

Tísňová linka byla v danou chvíli zahlcena desítkami telefonátů s žádostí o okamžitou pomoc. 

Operační středisko Hasičského záchranného sboru na místo ihned vyslalo několik profesionálních i dobrovolných jednotek. Jejich včasná pomoc, a to díky přejezdu zpět od jiné nedaleké události, doslova zachránila život těžce zraněnému řidiči nákladního vozidla, uvězněného ve zcela zdemolovaném vozidle a zavaleného sutí z pádu štítové stěny. Ta se zřítila po nárazu nákladního vozidla do domu. Po nárazu navíc nákladní vozidlo začalo hořet a šance na přežití by bez rychlé pomoci hasičů byla velmi mizivá. Hasiči za nasazení několika hasebních proudů bojovali s velmi rychle rozšiřujícím se požárem do objektu.

Po nárazu se také zřítilo celé první patro do přízemních prostor objektu. "Přes rozbité boční okno a po prořezání otvoru v boku kabiny nákladního vozidla se hasičům podařilo dostat ke zraněnému a zahájili několika minutové a dramatické vyproštění. Řidič i přes velké bolesti s námi komunikoval. Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a rozpínáku jsme snažili co nejvíce uvolnit prostor pro následný transport zraněného. Po celou dobu stále hrozilo rozhoření nákladního vozidla, navíc s velkým nebezpečím možného výbuchu plynu po proražení přípojky před domem," popsal záchranný zásah Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Na místo byli povolání hasičští kynologové Jihomoravského kraje k prohledání sutin a těžká technika Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru z Hlučína. Přítomnost zavalených osob v sutinách se naštěstí nepotvrdila. 

Škody po této události se stále sčítají, prozatím se jedná o částku 3 mil. Kč, příčinou vzniku požáru byla stanovena dopravní nehoda.

Foto a video HZS Olomouckého kraje

(red)

See video

Poslat nový komentář