Pryč s hazardem, ale jen na oko

Pryč s hazardem, ale jen na oko
ilustrační foto

Pokud se očím skryjí, mohou zůstat. Tak by se dal nazvat postoj vedení města, k hernám a různým loteriím. Magistrát sice má pravomoc jejich existenci z území města vymazat, nicméně finance z hazardu by městské kase chyběly. Šalamounské řešení nejspíš nic nepřinese.

Ústavní soud dal do rukou obcí a měst pravomoc, vytěsnit se svého území hazard. Ne ale všichni mají zájem na tom, aby se z center tyto „hry“ přesunuly na periferie. Důvod, který hodně převažuje jazýčky vah, jsou finance, které z hazardu městům a obcím plynou. Prostějovu tímto způsobem do městské kasy přiteklo za loňský rok zhruba čtyřicet milionů korun a to nejsou zanedbatelné peníze. Magistrát tedy jedná podle rčení, „vlk se nažere a koza zůstane celá“. Vydává vyhlášku, kterou hernám nařídí, aby se opticky zneviditelnily.

„Smyslem vyhlášky je omezení lákadel, světelných poutačů a různých blikátek, tak aby nenabízely lidem a také mladistvým vstup do heren. Vnějším lákadlům je konec,“ vysvětlila při jednání zastupitelů náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD). Podle zastupitelky Danuše Pelikánové (TOP 09), která byla v pracovní skupině posuzující novou vyhlášku, ale z jejího znění zmizel návrh na absolutní vytěsnění heren z vnitřního historického okruhu města.

„O dalších změnách se bude ještě jednat dál,“ vysvětlil první náměstek primátora Jiří Pospíšil (ODS). O kosmetickém stylu úpravy vyhlášky mluvil konšel Petr Kousal (KDU-ČSL), podle kterého by se hazard ve městě měl potírat daleko více. Zatupitel Aleš Matyášek (TOP 09) varoval, že zatemnění oken je jasnou reklamou a pozvánkou ke vstupu.

Vyhlášku nakonec zastupitelé schválili. Platit bude už od 1. července tohoto roku. Provozovatelé heren ale dostávají půl roku na to, aby se nařízení přizpůsobili. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář