Kam s tebou turisto? Letní atrakce jistí věž radnice nebo prohlídkové okruhy městem

Kam s tebou turisto? Letní atrakce jistí věž radnice nebo prohlídkové okruhy městem
ilustrační foto

Léto naplno vtrhlo do ulic města a s ním i otázka, zda má Prostějov turistům co nabídnout. Popravdě, míst, na které můžeme být právem hrdi je tu dostatek, otázkou ale je, jak se k nim výletníci dostanou. Zeptali jsme se mluvčí radnice Jany Gáborové.

Hlavním a už osvědčeným lákadlem je radniční věž. Poraďte lidem, kde se mohou hlásit o prohlídky?

Na prohlídky věže se mohou zájemci objednat na Regionálním informačním centru, v budově  zámku, což doporučujeme zejména pro organizované skupiny. Pro jednotlivce není přes prázdniny v zásadě nutné, aby se objednávali

Kolik lidí naráz se dá odbavit a jak dlouho prohlídka trvá?

Maximální počet osob v rámci jedné prohlídky je dvanáct plus průvodkyně. Prohlídka trvá zhruba pět a čtyřicet až pět a padesát minut.

Jak daleko se dá, při příznivém počasí, dohlédnout z nejvyššího místa věže?

Za velmi příznivého počasí jsou vidět Jeseníky, Dub na Moravě a tovačovská věž zámku, kostely okolních obcí jako je Plumlov, Ohrozim, Kostelec na Hané, Smržice a samozřejmě i Kosíř.  Nicméně vždy je vidět krásné panorama Prostějova.

Kolik lidí si ji za loňský rok prohlédlo?

V loňském roce si radniční věž prohlédly tisíce turistů a stovky členů odborné veřejnosti, ale i významné návštěvy představitelů našeho města. V letošním roce už to taktéž byly tisíce lidí. Stejně jako v loňském roce pokračujeme kromě letních prázdninových prohlídek také svátečními prohlídkami.

Připravila radnice pro turisty nějakou novinku?

Novinkou v rámci města jsou prohlídkové okruhy, které pořádáme ve spolupráci se Střední odbornou školou podnikání a obchodu. Prohlídky jsou zdarma.

Pv novinky doplňují, že okruhy jsou dva – historické centrum města a kostel Povýšení svatého Kříže. Centrum města nabízí téměř hodinu a půl dlouhou trasu po Školní ulici a Pernštýnském, Masarykově a Žižkově náměstí.

„Turisté budou seznámeni s historií města, významnými památkami jako je zámek, nová radnice, stará radnice, historické domy na náměstí, domovní znamení, historické portály, morový sloup, Masarykova socha,“ dodala Gáborová. Druhá cesta, vedoucí do kostela Povýšení svatého Kříže, nabízí hodinovou prohlídku jak hlavní lodi kostela, tak zakristie, kaple Nejsvětější Trojice či obhlídku exteriéru.

„Tady se lidé seznámí s historií kostela, mobiliářem a s významnými osobnostmi a umělci spjatými s kostelem,“ upřesnila mluvčí. Termíny obou prohlídek jsou víkendové, návštěva radniční věže je možná každý den. Za prohlídku jistě stojí i Muzeum Prostějovska v Prostějově nebo jeho Špalíček se zajímavými výstavami, či Národní dům. Smočit se lidé mohou buď v městském aquaparku nebo na koupališti ve Vrahovicích. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář