Radniční hodiny už opět odměřují čas

Radniční hodiny už opět odměřují čas

Úderem jedenácté hodiny v pondělí 5. září dala slavnostní fanfára dechového kvintetu ZUŠ Prostějov na vědomí všem občanům Prostějova, že nově opravená radniční věž byla uvedena do provozu. Věžní hodiny už opět odměřují čas a dominanta města se v interiéru skví novotou.

Nově zrekonstruované a zpřístupněné prostory prostějovské radniční věže nabízejí návštěvníkům pohled do historie stavby i do její současnosti. Vnitřek je zpracován jako jedinečný průřez staletím budování radnice a věže, venkovní ochozy pak nabízí netušené rozhledy. Nejvýše dostupný výstup v lucerně věže je opatřen čtyřmi web kamerami, které zaměřují pohled do všech čtyř světových stran.
„K rekonstrukci radniční věže jsme přistoupili po dlouhých úvahách a diskusích. A patří za to nemalý dík mému předchůdci Janu Tesařovi. Myšlenky jsme realizovali ve chvíli, kdy bylo jasno, že Prostějov toto potřebuje a ukázalo se, že je zde dost místních umělců, kteří náročnou rekonstrukci zvládnou. Poděkování patří všem, kdo se nesnadného a možná také riskantního úkolu zkrášlit prostory radniční věže ujali,“ pronesl starosta Miroslav Pišťák při slavnostním přestřižení pásky a otevření věžních prostor. „Jen nás trošku mrzí, že do věže mohou na prohlídku jen fyzicky zdatní. Stopadesátistupňové schodiště nebylo z technických důvodů možné nahradit výtahem,“ zalitoval.
Na celkové koncepci designu věže se podílel tým odborníků v čele s Tomášem Vincencem, Miroslavem Chytilem, Zdeňkem Beranem, Jiřím Prudkým, Walker reklama a řadou dalších. Finanční náklady zčásti pokryla dotace z Regionálního operačního programu střední Morava.
Pro veřejnost se radniční věž otevře o hodovém víkendu. Žel, všechny vstupy jsou beznadějně obsazeny, neboť do věže může kvůli bezpečnosti vstoupit pouze 13 osob.
„Pro zájemce bude určitě věž zpřístupněna i v budoucnosti. Nyní prakticky končí turistická sezóna, ale prohlídka věže bude v podstatě probíhat stejně jako prohlídky radnice. Mimo sezónu to bude určitě nepravidelné a na objednávky předem,“ upozornila mluvčí Jana Gáborová.
A na co se mohou návštěvníci těšit? Na příběh radnice zpracovaný v jednotlivých patrech věže. V prvním patře je zpracován prostor před výstavbou radnice, ve druhém patře jsou umístěny panely s historickými a současnými údaji včetně videosnímku. Ve třetím patře je pak galerijní část. Na venkovních ochozech jsou informační tabulky, které odměřují vzdálenost od míst v tuzemsku i dalekém zahraničí. Zvídavým se nabízí popisky s uvedenými vzdálenostmi vzdušnou čarou například od Paříže, Londýna, Helsinek, Barcelony, Oděsy a dalších světových center. V nejhornějším patře je na informačních tabulích popsáno umístění historických budov ve městě.
„Snažili jsme se zachytit příběh radnice a tomu jsme podřídili celkovou koncepci přestavby. Výzdoba s historickými údaji má své pevné místo, galerijní část bude variabilní a měla by se obměňovat,“ uvedl Tomáš Vincenec, který je jedním z autorů designu interiéru radniční věže. Prostějovská radnice, která byla pro své architektonické a umělecké hodnoty prohlášena v roce 1993 kulturní památkou, získala novou atraktivní tvář a nabídne návštěvníkům nečekané zážitky.

(red)

Poslat nový komentář