Pohádkové příjmy města z hazardu? Zatím jen na papíře!

ilustrační foto
ilustrační foto

Novela loterijního zákona a regulace hazardu s povinným zdaněním ve prospěch měst a obcí přinesla nečekané komplikace místním samosprávám. Prostějovský magistrát bombardují spolky a organizace žádostmi o navýšení veřejné finanční podpory s ohledem na očekávané příjmy z výnosů výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů. 

Situaci lze komentovat přirovnáním: porcujeme medvěda, který ještě běhá daleko po lese a nikdo neví, jak je veliký. Všeobecná očekávání přiíslibu velkých peněz se snaží usměrnit primátor Miroslav Pišťák. „Denně dostáváme žádosti především sportovních organizací, které se hlásí o navýšení veřejné finanční podpory z důvodu údajného příjmu města z výtěžků hracích přístrojů ve výši 46 milionů korun. Jen se smutně zasměju. Odhad 46 milionů je naprosto nereálný. Nikdo veřejně neřekl, jestli někdy a v jaké výši tento příjem posílí městskou pokladnu a v jakém časovém rozmezí. Zcela jistě nedostaneme peníze na hromádku v jeden den. Nikdo také nevidí částku 25 milionů korun, o které město přijde odvodem z tohoto údajného příjmu a úhradou poplatků. V současné době tyto peníze nemáme a je otázkou, v jaké výši a kdy je dostaneme,“ uklidňuje všechny potencionální zájemce primátor.     

Ministerstvo financí navnadilo města i příjemce dotací z hazardu teoretickým propočtem možných příjmů. Jenomže - například na jižní Moravě bylo jen od začátku letošního roku zrušeno přes osmnáct set licencí pro provoz hracích automatů, většina z nich na žádost jejich provozovatelů. K situaci se vyjádřil pro Český rozhlas předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek: „Došlo k tomu, že nejenom obce ruší automaty, ale ruší je i samy ty společnosti." Jako důvod je uváděn přísnější systém odvodů, který některé společnosti vede k rušení výherních hracích přístrojů a videoterminálů.

(jap, bp)

Poslat nový komentář