Připomínka 101. výročí hladové demonstrace

Připomínka 101. výročí hladové demonstrace
ilustrační foto MMP

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 v 16 hodin se u památníku obětí na náměstí Padlých hrdinů uskuteční připomínka 101. výročí potlačení hladové demonstrace v Prostějově.

V rámci krátkého pietního aktu bude uctěna památka 23 zabitých a desítek zraněných lidí. „Připomeneme si událost, která se krvavým písmem zapsala nejen do dějin našeho města, ale i do dějin naší země,“zve magistrát.

Právě zuřila první světová válka a zásobování obyvatelstva potravinami vázlo. V důsledku toho vypukly v našem městě hladové bouře. Okresní hejtman Wierer povolal proti demonstrujícím vojsko, kterému velel hejtman Zapletal. 25. a 26. dubna 1917 zůstalo na dlažbě Čelakovského náměstí (dnešní náměstí Padlých hrdinů) po střelbě vojenské jednotky do demonstrujících ležet 23 obětí. Zhruba osmdesát lidí bylo zraněno. Nasazené vojsko bylo tvořeno převážně mladými nezkušenými chlapci, kteří zřejmě měli i strach. Po srážce s vojáky začali demonstranti utíkat, ale vojáci stříleli dál, jak to prokázalo ohledání mrtvých, kteří měli rány v zádech. O černém svědomí těch, kteří organizovali zásah do bezbranných lidí, svědčí i okolnost, že dokumentace k celé události byla během převratových dnů zničena. (red)

Poslat nový komentář