Prostějov si připomíná Hladovou demonstraci. Pietou

Prostějov si připomíná Hladovou demonstraci. Pietou
Foto MMP
Další fotky: 
Prostějov si připomíná Hladovou demonstraci. Pietou

Uplynulo sto pět let od „hladových bouří“ prostějovských dělníků z 25. a 26. dubna 1917, které skončily tragédií v podobě střelby do demonstrujícího davu. Na dlažbě zůstalo 23 mrtvých, z toho bylo deset žen a jeden třináctiletý školák. Osmdesát osob bylo zraněno. 

Vedení města Prostějova v úterý tak uctilo památku obětí "Hladové demonstrace" na nám. Padlých hrdinů.

Bývalé náměstí Čelakovského nese od prosince 1945 název Padlých hrdinů. Oběti tragédie zde připomínal pískovcový památník pocházející z dílny prostějovského kamenosochaře Václava Becka s dominantou dělníka v haleně se sklopenou hlavou, v zamyšlení a náklonu vyjadřujícím pokoru a odevzdanost do vůle Všemohoucího. Byl na něm nápis: „Památník nevinných  26/ 4. 1917“. Tento pomník byl přemístěn na městský hřbitov a nachází se v místech hrobů obětí (skupina 5, řada 1–2, čísla 1–17).

Byl nahrazen bronzovým dílem od akademického sochaře Jana Třísky „Jeden z nás“ (z roku 1933). Pomník byl odhalen 24. dubna 1938 tehdejším starostou Prostějova  Oldřichem Johnem a byl převzat do péče města. Slavnost měla s ohledem na dobovou politickou atmosféru komorní ráz. V roce 1942 musel být pomník z příkazu německých orgánů odstraněn. Znovu byl instalován v květnu 1947.

Oba pomníky jsou evidovány v centrální registraci válečných hrobů. (red)

Komentáře

Za pár let, s dnešní vládou se to může opakovat.

Poslat nový komentář