Horská služba pomáhala ztraceným turistům i vysílené seniorce

Horská služba pomáhala ztraceným turistům i vysílené seniorce
ilustrační foto HS Jeseníky

 Pátrání po muži s dítětem, ztraceném houbaři i pomoc vysílené seniorce. Trojici náročných zásahů absolvovali v průběhu uplynulého víkendu horští záchranáři v Jeseníkách. Potenciálně nebezpečné situace měly šťastný konec, Horská služba ale zdůrazňuje, aby lidé počítali s proměnlivostí počasí a také dřívějším soumrakem.

V sobotu po deváté hodině večer se rozběhlo pátrání v okolí Králického Sněžníku. Rodina se rozdělila během túry a na smluveném místě už se nesešla. Žena se obrátila na záchranné složky s tím, že postrádá svého manžela a desetiletou dceru. „Muž bohužel zaměnil turistické značení za cykloturistické a s dcerou sešli ze správné trasy. Jeho telefon navíc nebylo možné kontaktovat a začínala další bouřka,“ vylíčil mluvčí Horské služby Marek Fryš. Posádky horských záchranářů pátraly po obou stranách hřebene Králického Sněžníku, posun v pátrání přišel okolo půlnoci, když se mobil hledaného muže znovu připojil do telefonní sítě. „Pochvala manželskému páru patří za správné vyhodnocení situace. Zbloudilá žena došla na silnici a pokračovala do nejbližší obce, odkud nás kontaktovala. Otci pak za to, že duchapřítomně při blížící se bouřce změnil směr a s dcerou se vydali z hřebene do údolí k nejbližšímu příbytku, kde si hned začal dobíjet telefon,“ komentoval situaci zasahující záchranář Horské služby.

Další pátrání zaměstnalo horoslužebníky v neděli v odpoledních hodinách, když skupina houbařů oznámila na stanici Skřítek, že pohřešují svého kamaráda. „Okolí Skřítku je vyhlášená houbařská lokalita, je to však také lokalita rašelinišť a bažinatého terénu a houbaři zde bloudí každoročně,“ říká k zásahu náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller, který v tu chvíli sloužil coby dispečer pro oblast na stanici Ramzová. „Ztracený houbař měl naštěstí nabitý telefon. I když v něm neměl nainstalovanou aplikaci záchranka, umožňuje tato aplikace Horské službě pomocí SMS určit polohu ztraceného člověka. Na základě této hrubé lokalizace navázal záchranář po krátkém pátrání přímo v terénu přímý kontakt,“ přiblížil jednu z technologických možností pátrání po osobách mluvčí Fryš s tím, že celá akce trvala okolo dvou hodin.

Podobnou dobu zabral v neděli také zásah nedaleko Pradědu v turisticky oblíbené lokalitě údolí Bílé Opavy. Tam vyrazila společně s přítelkyní osmdesátiletá seniorka. V polovině trasy se ale ocitla na konci sil. Kolemjdoucí turista využil aplikaci Záchranka a přivolal pomoc. Horská služba vyrazila do členitého terénu se čtyřkolkou a džípem, až k vysílené penzistce ale záchranáři dojet nemohli. „Čtyřkolkou jsme se dostali zhruba 700 metrů pod místo, kde byla vyčerpaná turistka, zbytek jsme museli s rakouským vozíkem zvládnout terénem pěšky. Ošetřili jsme ji, poskytli tepelný komfort a vozíkem transportovali zpět ke čtyřkolce,“ řekl k situaci zasahující horský záchranář. Na čtyřkolce pak seniorku převezli do Karlovy studánky, kde už čekala sanitka.

„Tyto i další víkendové zásahy v Jeseníkách měly šťastný konec, apelujeme ale na turisty, aby za aktuálního bouřlivého počasí a s blížícím se koncem léta své trasy plánovali mnohem pečlivěji a počítali s tím, že počasí je stále nevyzpytatelnější a mnohem dříve se stmívá,“ doplnil náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller. (red)

Poslat nový komentář