V Jeseníkách se těžce zranili cyklisté. Hned dva

V Jeseníkách se těžce zranili cyklisté. Hned dva
Foto Horská služba Jeseníky

Hned dvakrát během 24 hodin musel letět vrtulník pro těžce zraněné cyklisty na Karlov pod Pradědem. Poprvé vzlétl k čtrnáctileté dívce, následně pro padesátiletého muže.

První nehoda se stala v podvečer, kdy dívka zřejmě nezvládla terénní sjezd a utrpěla vážná zranění. „Po příjezdu jsme zjistili, že nárazem si přivodila pravděpodobně těžký otřes mozku, a to i přesto, že měla bezpečnostní přilbu. Kromě toho utrpěla oděrky ve tváři a další poranění,“ popsal výjezd Martin Chalupa, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Na místo tedy zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy a sanitní vůz, který dívku převezl na místo přistání.

Druhý případ zaznamenali horští záchranáři v pátek po jedné hodině odpoledne. „Situace při nehodě byla zřejmě podobná, jako včera. Padesátiletý muž při sjezdu nezvládl řízení na terénních nerovnostech. I on měl přilbu, a přesto utrpěl kromě zlomeniny klíční kosti i otřes mozku,“ uvedl Martin Chalupa. I v tomto případě přivolaná sanitka zraněného převezla na místo přistání vrtulníku ostravské LZS a ten poté muže transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

Letní prázdninové dny plné slunečného počasí přivádí do Jeseníků nebývalé množství cyklistů. „Zvláště cyklotrialové tratě jsou doslova přeplněny a bohužel i cyklisty, kteří s terénním sjezdem nemají velké zkušenosti. Kromě toho často nedodržují bezpečnostní doporučení pro jízdu ve volném terénu,“ připomněl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Varoval cyklisty, že i přes používání přileb při riskantní jízdě může dojít k těžkému poranění hlavy a ohrožení života. (Zdroj HS ČR)

Poslat nový komentář