Policisté radí, jak nenaletět na internetu při prodeji zboží

Policisté radí, jak nenaletět na internetu při prodeji zboží
foto Policie ČR

V poslední době se policisté v našem kraji setkávají s podvody při prodeji zboží prostřednictvím sociálních sítí. V této souvislosti radíme uživatelům, aby se v prvé řadě seznámili se základním fungováním online obchodního portálu, včetně podmínek dané aplikace. Obzvláště by měli nastudovat informace týkající se plateb. V opačném případě je mohou podvodníci snadno obelstít a připravit o nemalé peníze.

Jeden takový oblíbený online obchodní portál se zabývá výměnou, nákupem a prodejem použitých oděvů, doplňků a kosmetiky. „Abyste nenaletěli podvodníkům, trochu Vám jej přiblížíme,“ říká policejní mluvčí Libor Hejtman.

Při stažení aplikace se zaregistrujete, zadáte jméno, telefonní číslo, e-mailovou adresu, číslo bankovního účtu v mezinárodním formátu IBAN, příp. zadáte informace k platební kartě. Pokud prodáváte zboží, vůbec nemusíte komunikovat se zájemcem. Vše za Vás udělá správce aplikace. Pokud má kdokoliv zájem o Vaše zboží a zakoupí je, přijde Vám v aplikaci zpráva, že Vaše zboží zakoupil uživatel XY, peníze Vám budou připsány do Vaší elektronické peněženky a přiloží kód s pokyny k odeslání zásilky. Aplikace po Vás v žádném případě nebude požadovat potvrzení objednávky a už vůbec ne Vaše ověření včetně informací k bankovnímu účtu a platební kartě.

„Podvod zpravidla poznáte, když Vás zájemce kontaktuje a snaží se komunikaci přesunout mimo danou aplikaci. Zašle Vám falešný screenshot o potvrzené transakci a požádá Vás o zaslání e-mailové adresy potřebné k dokončení objednávky. Dále Vám napíše, abyste zkontrolovali svou e-mailovou adresu, kde obdržíte potvrzení od správce aplikace. V obdrženém e-mailu (od údajného obchodního portálu) Vás bude čekat zpráva s pokyny k vyzvednutí platby s podvrženým odkazem na přijetí objednávky. A právě klikem na daný odkaz budete přesměrováni a vyzváni k výběru banky a přihlášení do svého internetového bankovnictví. Webové stránky budou vypadat věrohodně, ale jedná se o podvržené (phishingové) stránky. Přihlásíte se do internetového bankovnictví a podvodník tak získá potřebné bezpečnostní údaje k Vašemu bankovnímu účtu. V tuto chvíli ovládne Váš účet a odčerpá Vám z něj úspory,“ doplnil Hejtman.

Rady z online obchodního portálu:

Nesdílejte svou e-mailovou adresu, telefonní číslo ani platební údaje s ostatními uživateli. Neexistuje žádný důvod, proč by je od Vás kupující nebo prodávající mohli potřebovat. Při platbě prostřednictvím tlačítka „koupit“ probíhá celý proces na platformě správce obchodního portálu.

Neotvírejte podezřelé odkazy, SMS zprávy, e-maily ani přílohy. Obchodní portál nikdy nezasílá e-maily, ani soukromé zprávy s žádostí o vyplnění platebních údajů pro dokončení platby.

Pamatujte!

- při obchodování na internetu buďte velmi opatrní

- nikdy neklikejte na neznámé odkazy

- nevyplňujte údaje k Vaší osobě, bankovnímu účtu nebo platební kartě v odkazech zaslaných neznámou osobou

- nikomu nepřeposílejte SMS zprávy s kódy

- neotvírejte přílohy z nedůvěryhodných zdrojů. (red)

Poslat nový komentář