Krajští zastupitelé schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení

Krajští zastupitelé schválili nový rozpočet. Ukrývá jedno velké překvapení
Foto Olomoucký kraj

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili v pondělí 11. prosince krajský rozpočet na příští rok. Kromě dalšího snižování dluhu počítá i s rostoucími daňovými příjmy a velmi hezkým překvapením – podstatným navýšením peněz na investice i dotace.

„Investice na rok 2024 budou vyšší o 44 procent, a to bez nového zadlužení. Staré dluhy naopak snižujeme. Jako předkladatel a člen rady zodpovědný za finance kraje jsem spokojen. Rozpočet je opravdu dobrý,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Na tvorbě rozpočtu pracoval kraj už od letošního jara. Schvalováním v Zastupitelstvu Olomouckého kraje tak prošel dokument hladce a bez jediné změny. Výdaje rozpočtu budou činit zhruba 8,46 miliardy korun, příjmy 7,85 miliardy – rozdíl pokryje kraj z dalších příjmových položek.

„Kromě investic půjdou další peníze na dotace, kde celkový objem finančních prostředků stoupne meziročně o 100 miliónů korun,“ dodal Suchánek.

Dluh kraje má příští rok opět klesnout. Přitom všem ještě Olomoucký kraj myslí i na zadní vrátka, konkrétně pak na naplnění rezervního fondu, jehož účelem je pokrýt mimořádné události. Kompletní rozpočet si budou moci lidé už brzy prohlédnout na webu olkraj.cz, kde najdou i jeho rozklikávací variantu – tedy podrobný přehled jednotlivých položek na stránce příjmů a výdajů. (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář