Nová naděje pro nevidomé a slabozraké

Nová naděje pro nevidomé a slabozraké
ilustrační foto

V letošním roce bude dokončeno vzdělávací centrum pro slabozraké, které staví Olomoucký kraj v Olomouci-Hejčíně nákladem 250 milionů korun. Kontrolní den na stavbě dopadl na výbornou, už v průběhu prázdnin se do nového areálu přestěhuje základní škola pro slabozraké z Litovle.

Olomoucký kraj připravoval výstavbu centra již od roku 2004, nakonec byly stavební práce zahájeny v lednu 2011. Vybudování vzdělávacího centra pro slabozraké si vyžádá náklady cca 254 miliónů korun. Areál tak bude největší dokončenou investicí Olomouckého kraje v tomto volebním období. 

„Všechny objekty budoucího centra již stojí. Stavebníci nyní dokončují učebny, výdejnu stravy, ubytovnu a tělocvičnu,“ konstatoval hejtman Tesařík. Součástí areálu bude také cvičná plocha, na níž se klienti budou učit pohybovat se v různých terénech ve městě. Příkladem může být tramvajová zastávka i s kolejemi. V centru najde azyl také zcela nová mateřská škola pro zrakově postižené děti. Její budoucí zřizovatel již nyní registruje desítku zájemců o využívání školky. Dokončení je podle harmonogramu prací plánováno na konec pololetí, slavnostní otevření pak proběhne v pondělí 3. září. 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) má své silné zázemí i v Prostějově. Místní odbočka uspořádala ve středu 25. dubna Dny umění nevidomých na Moravě. V podkrovním sále Městské knihovny v Prostějově vystoupila v koncertním programu řada nevidomých umělců, program doplnila i prodejní výstava výrobků nevidomých.   

(red)

Poslat nový komentář