Prostějovský hřbitov. Jano Köhler

Prostějovský hřbitov. Jano Köhler
Foto ber
Další fotky: 
Prostějovský hřbitov. Jano Köhler

Tvorbu moravského umělce Jano Köhlera (1873 – 1941) nalezneme prakticky po celé ČR. Většina jeho děl se ovšem nachází na Hané a na Slovácku, kde tento umělec žil, tvořil a inspiroval se.  

Je autorem fresek v kostele Povýšení sv. Kříže, jeho mozaiky zdobí domy v centru Prostějova. Při návštěvě městského hřbitova je můžeme obdivovat na náhrobku Karla Dostála-Lutinova či hrobce rodiny Součkovy. 

Jano Köhler

V Prostějově se poprvé ocitl v roce 1900, kdy se na základě doporučení Stanislava Suchardy ucházel o zakázku na výzdobu fasády zámku. V této době Úvěrní spolek záložna a zastavárna rekonstruoval zámek podle návrhu architekta Vladimíra Fischera. V plánu bylo jej vyzdobit sgrafity. Sedmadvacetiletý malíř zakázku získal a vytvořil řadu fresek a sgrafit na základě hanáckých a národních námětů od Ondřeje Přikryla a Jana Svozila. Jsou to například psaníčková sgrafita, sgrafitové obrazy Honění krále Ječmínka, krále Svatopluka, znaky zemí Koruny české, erby Pernštejnů, Lichtenštejnů či kravařského štítonoše. Objevíme zde i umělcův autoportrét jako mušketýra ve vysokém klobouku v obraze Honění krále Ječmínka.

Zásadním dílem, přirovnávaným odborníky k poselství takových velikánů, jako je Pablo Picasso nebo Andy Warhol, je provedení mozaikové křížové cesty na Svatém Hostýně. Köhlerova díla ovšem zdobí i pražské hřbitovy na Vyšehradě a v Bubenči nebo Hotel Paříž Praha. Na Moravě lze za jeho pracemi zajet mimo jiné do Kroměříže, Holešova, Napajedel, Uherského Hradiště, Kyjova, Bzence, Litovle, Plumlova, Tršic, Rajhradu, Hroznové Lhoty. (ber)

 

Poslat nový komentář