PROJEKT WOLKER pokračuje. Těšit se můžeme i na Wolkerovu lavičku

 PROJEKT WOLKER pokračuje. Těšit se můžeme i na Wolkerovu lavičku
ilustrační foto ber

JIŘÍ WOLKER TAK TROCHU JINAK... to je kulturní projekt Statutárního města Prostějova pod osobní záštitou primátorky Aleny Raškové. Díky němu se Prostějov bude chlubit první 3D plastikou v zemi. Odhalení „Lavičky Jiřího Wolkera“ budou předcházet další akce, mimo jiné umístění dememoriální desky v městské knihovně. Její odhalení se uskuteční 22. února.

„Koncept dememoriálních desek si klade za cíl vytvoření energetizujících bodů v parteru a celkové oživení atmosféry města,“ vysvětlil autor projektu Miloš Karásek. 

„Dememoriální desky vycházejí ze zvykové formy memoriálních tabulí, ale jejich podstatou je textově - výtvarný nonsens. S precizní absurditou naformulovaný text je podpořen plastikou, jež sama má paradoxní charakter. Svou koncepcí deska naprosto vybočuje z běžné produkce, atakujíc svou zdánlivou nesmyslností divákovo podvědomí a spouštějící asociační myšlení. Všední prostředí tak dostává sváteční rozměr díky instalovanému uměleckému artefaktu,“ vysvětlil  Karásek smysl desky.

Deska neznámého čtenáře, jak ji autor nazval, bude umístěna v Městské knihovně v Prostějově. Výtvarné dílo se bude nacházet ve vstupní hale půjčovny knih, naproti informačnímu pultu a vytvoří tak dominantu zatím neutrálního prostoru. „Umělecká infuze způsobí oživení prostoru instituce a vnese jemný humor bez toho, aniž by narušila důstojnost prostředí,“ zmínil Karásek.

Odhalení dememoriální desky „neznámého čtenáře“ představuje akci svého druhu unikátní.

„Není to prvoplánová mystifikace, ale především vkusná a nevtíraná připomínka básníka Jiřího Wolkera, který v různém dobovém kontextu a v odlišných dějinných epochách, vždy zůstává významným autorem. Autor desky zprostředkovává dialog mezi Wolkerem „klasikem“, jakého známe z učebnic a Wolkerem „dandym“ mladým bouřlivým bohémem, jak byl vnímán ve své době a jak je vnímán současnými „prvočtenáři“ jeho díla,“ doplnil ředitel Městské knihovny Aleš Procházka, který je přesvědčen, že energie vložená do realizace tohoto projektu je investicí do trvalého a stále znovu se rodícího vztahu Prostějovanů nejen k Jiřímu Wolkerovi, nejen k poezii a obecně literatuře, ale k umění jako takovému. (ber)

Komentáře

bože to jsou bláboly ...

A bude ta lavička taky stát skoro milion?

Čest práci soudruzi a soudružky v Prostějově!!

Poslat nový komentář